19/07/2022

Els ajuntaments gironins rebutgen els assassinats de persones migrants a Melilla

El passat 24 de juny es va produïr un intent de creuar la tanca fronterera a Melilla. Hi van morir com a mínim 37 persones. La Coordinadora d’ONG Solidàries duu a terme ara una campanya per estendre la solidaritat amb les víctimes de la Frontera Sud mitjançant mocions als ajuntaments de les comarques gironines.

Centenars de persones, la majoria d’elles subsaharianes, van intentar saltar la tanca frontera, però només 133 van aconseguir arribar a la ciutat autònoma. Posteriorment van sert portades a la comissaria de la Policia Nacional espanyola i d'allà, al Centro de estancia temporal para immigrantes (CETI) de la ciutat autònoma. La resta de persones van ser brutalment atacades per la policia marroquina, havent-hi desenes de ferits i almenys 37morts. 

En aquest episodi, la Guàrdia Civil també va participar de manera acarnissada, agredint els que ha aconseguit passar, deixant entrar a territori espanyol a gendarmes marroquins per seguir atacant i duent a terme “devolucions en calent”, pràctiques totes elles enregistrades i per tant demostrables. En paraules de Jan Millastre, president de la Coordinadora: “Els fets de Melilla van ser una nova massacre racista a les portes d’una Europa indigna i vergonyant, que aquest cop s’ha cobrat 37 vides. Trenta-set assassinats que es sumen als 14 del 2014 al Tarajal i a una constant sagnia al llarg dels anys.”

Davant d’aquests fets, les entitats solidàries agrupades a la Coordinadora d’ONG solidàries de les comarques gironines han activat la denúncia i solidaritat enfront els fets ocorreguts a Melilla; i la ciutadania va respondre amb concentracions a diferents municipis de la demarcació, seguint l’onada de protestes a arreu de Catalunya i l’estat espanyol.

La Coordinadora ha treballat també per a que la solidaritat arribi a l’esfera política, i ha presentat una moció de rebuig a la política fronterera d’Europa i de l’estat espanyol, així com de solidaritat amb les víctimes. Aquesta moció ja ha estat aprovada a municipis de la demarcació i com Blanes i Quart, i està previst que properament es porti a votació en els plens de Girona, Salt, Arbúcies i Lloret, entre d’altres. “Els ajuntaments han de posicionar-se decididament del costat dels Drets Humans, no poden restar en silenci davant de fets tant durs com aquests assassinats”, ha remarcat Jan Millastre.