Els beneficis dels jocs de taula per a les persones grans són molts. I és que posar a prova la memòria o la motricitat fina, acaba repercutint en el seu benestar i augmenta, la seva qualitat de vida. DIXIT Girona i el CeDRe de la Coordinadora posen en marxa diversos tallers dirigits a professionals dels serveis d’atenció a les persones grans.
Aquesta iniciativa té el format de la Tarda Juganera, que ja s'ha utilitzat per a mestres i professorat que volen introduir el joc com una eina més d'aprenentatge, i també per a estudiants d'Educació Infantil, Animació Sociocultural, Educació Social i Integració Social. Però ara, es posarà el focus a un nou públic, el de la tercera edat, i s’adreçaran les sessions als professionals que en tenen cura i els acompanyen.
En la Tarda Juganera per a Persones Grans es jugarà, en una primera part, a diversos jocs de taula i es mostrarà com posar-los en pràctica en aquells espais d'atenció i acompanyament a la gent gran. Les persones que participin a les sessions faran una posada en comú de l'experiència i els aprenentatges obtinguts de cadascun dels jocs proposats com el Colomo, un joc de taula de memòria a partir de colors, el Zig and Go, un joc de construcció i reacció en cadena que precisa treball cooperatiu, o el Katamino, un joc evolutiu en dificultat per al treball cognitiu i concentració, entre molts d’altres.
“Són jocs de taula que es poden aconseguir fàcilment”, explica Núria Cuadrat, tècnica del CeDRe de la Coordinadora. “Alguns d’ells són de caire familiar, i per les seves característiques funcionen molt bé en l’atenció a persones amb qui es vol treballar no només la memòria, sinó també l’envelliment saludable amb activitats que faciliten les relacions socials, estimulen la cognició, afavoreixen l'autoestima i el rol social i sobretot, sobretot, tenen la funció de divertir, distreure i entretenir-nos en companyia.”, diu Cuadrat que afegeix “Amb aquesta Tarda Juganera, es vol promoure l’intercanvi de coneixements i experiències en la cura i l’estimulació per a un envelliment actiu entre professionals del territori, mitjançant la utilització d’una eina tant propera i tan nostrada com és el joc de taula.”
La segona part de la Tarda Juganera inclou la presentació per part de DIXIT d'altres materials que permetran aprofundir en com el joc i altres tipus d’estimulació cognitiva poden millorar el benestar de les persones. Serà a càrrec d'Elia Llinàs, responsable del DIXIT Girona Centre de Documentació de Serveis Socials: "Volem donar a conèixer documents i recursos per oferir eines als professionals en la millora de l'atenció a les persones grans” explica Llinàs.
Tots els recursos es troben disponibles a DIXIT i els jocs, es poden agafar en préstec gratuït al CeDRe. La primera sessió està programada per al proper 24 de gener, de 16.30h a 18.30h (presencial) a l’Espai de Solidaritat on s’ubica el CeDRe (Carrer del Mestre Francesc Civil, 3, baixos de Girona) Us hi podeu inscriure a través d’aquest formulari >>