27/03/2008

Els Drets Humans a El Salvador: una assignatura pendent

DIA:Dimecres 2 d'abril de 2008

HORA:19.30 hores                                                                                                                LLOC:L'Estació. Espai Jove i Solidari. (c/ Santa Eugènia, 17, de Girona)

En aquesta xerrada s'analitzarà la situació actual dels Drets Humans a El Salvador i l'important paper de la cooperació internacional com a element de pressió i d'observació de l'actuació governamental, en plena campanya electoral. Anirà a càrrec de Marta Lorena Araujo Martínez, presidenta de CRIPDES, entitat salvadorenya que lluita per millorar les condicions de vida d'uns 100.000 camperols. Aquesta xerrada s'emmarca en el cicle de conferències organitzat per la Comissió de Periodisme Solidari de la delegació gironina del Col·legi de Periodistes.

Marta Lorena Araujo Martínez és llicenciada en Treball Social, i actualment presideix CRIPDES. Compta amb una llarga i sòlida trajectòria com a defensora dels Drets Humans en el seu país i en d'altres fòrums internacionals. Araujo Martínez és, també, integrant de del Movimiento Popular de Resistencia 12 de Octubre, MPR-12, una coalició que agrupa sindicalistes, cooperativistes, grups de dones camperoles, ONG i estudiants.

El mes de juliol passat va ser detinguda, arran d'una manifestació al municipi de Suchitoto, on un grup de ciutadans i ciutadanes exigien el seu dret a l'accés a aigua potable, ara en perill per una maniobra privatitzadora del govern. La manifestació va ser reprimida brutalment per la policia d'El Salvador i, juntament amb 13 persones més, l'activista va ser detinguda i acusada de terrorisme. Tot i que inicialment s'havia sobresseït la causa, els encausats segueixen pendents de la decisió de la fiscalia, disposada a apel·lar.

Suchitoto és només un exemple de la fràgil salut dels Drets Humans a El Salvador i de l'important paper que juguen ONG i altres organismes de cooperació internacional en la lluita per la reclamació d'uns drets recollits en una carta, que enguany complirà 60 anys. Organitza: Comissió de Periodisme Solidari (Col·legi de Periodistes de Girona i Coordinadora d'ONG Solidàries), amb la col·laboració de Pro-educart.

Comarques gironines, 27 de març de 2008