La gestió pública de l'aigua és més eficient que la privada
Segons una anàlisi d'Enginyeria Sense Fronteres, Aigua és Vida i l'Associació de Municipis i entitats per l'Aigua Pública (AMAP), la gestió directa obté millors resultats de rendiment que la privada.
Els serveis municipals d'abastament d'aigua gestionats de forma directa presenten una eficiència hidràulica més alta i menors pèrdues en xarxa que els serveis gestionats de forma indirecta, sigui per empreses privades o mixtes. Així ho revela l'estudi d'Enginyeria Sense Fronteres, Aigua és Vida i l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP), que ha analitzat els resultats de les auditories d'eficiència hidràulica de 119 sistemes d'abastament, publicades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els ha comparat segons el model de gestió de l'aigua.
Els resultats conclouen que la gestió directa presenta millors resultats en els quatre indicadors escollits, independentment de la mida de la població, la tarifa o la renda del municipi. Per a les organitzacions, aquests resultats desmunten l'argument habitual que s'utilitza per optar per la gestió privada de l'aigua. "No és cert que els operadors privats ofereixin una millor gestió pel que fa al manteniment i renovació de la xarxa", esgrimeixen.
L'estudi també recorda que, segons l'informe del preu de l'aigua de l'ACA de 2024, la tarifa de l'aigua domèstica de la gestió indirecta és un 30% més cara que la de gestió directa. "Un preu de l'aigua més elevat no es tradueix directament en més inversions i en una millora en el manteniment de la xarxa, com s'apunta sovint", denuncien.
Així, els serveis de gestió directa no només presenten més eficiència i menys pèrdues, sinó que, a més, ho aconsegueixen a un cost més baix per a la ciutadania. Els autors de l'informe insten als municipis a apostar per la gestió pública de l'aigua, que suposa unes tarifes més baixes per a la ciutadania i, alhora, reinverteix els beneficis en la millora de l'estat de la xarxa.
Auditories positives
Des del 2022, els municipis de més de 5.000 abonats han de realitzar, cada dos anys, una auditoria d'eficiència hidràulica. Els resultats de les auditories de 2024, que cobreixen el 81% de la població de Catalunya, proporciona per primera vegada una base que permet comparar dades i aporta transparència per millorar els serveis.
Finalment, les organitzacions valoren positivament la publicació dels resultats de les auditories: "els indicadors reportats pels serveis d'aigua ofereixen una eina valuosa per a l'avaluació, la transparència i el retiment de comptes". Al seu torn, consideren que l'agrupació d'auditories en grups de municipis similars —ja sigui per població, densitat de xarxa o altres— pot proporcionar un marc de comparació més acurat entre serveis que operen en condicions semblants.