26/01/2021

Emergència: despesa militar o sociosanitària?

Quines coseqüències té l'augment de la despesa militar als pressupostos de l'Estat?  Per què la despesa militar sempre creix, independentment que governin les drets o les esquerres? Què pot fer la ciutadania per canviar aquesta tendència sempre a l'alça? Aquestes són algunes de les preguntes que li plantejarem a Pere Ortega, investigador i director del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, aquest mateix dijous.

Els pressupostos generals de l’Estat espanyol per 2021, presentats pel govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos, plantegen una política econòmica expansiva apropiada per a un context de crisi com el generat per la pandèmia del coronavirus, amb un fort augment de la despesa social. "Però aquest optimisme en l’àmbit social té en l’àmbit militar la seva contrapartida, doncs el pressupost consolidat del Ministeri de Defensa augmenta un 6,5% respecte a 2020 i arriba a la xifra de 10.863 milions d’euros. Si es tenen en compte les partides distribuïdes en altres ministeris, la despesa militar arriba als 21.623 milions, un nou rècord històric que suposa un augment del 10,3% respecte a l’any anterior.", asseguren des del Centre Delàs.

En total, les inversions per a l’adquisició de material militar, infraestructures, instal·lacions, armes i altres, augmentaran el 2021 un 30,2% respecte a l’any 2020, sumant un total de 3.266 milions. Si afegim també la R+D militar, aquesta xifra arriba als 3.942 milions, la qual cosa representa un 20,4% del total de les inversions de l’Estat central.

Dijous, 28 de gener, en podrem parlar àmpliament amb Pere Ortega que  participarà al debat en línia sobre la despesa militar en els pressupostos generals de l’Estat 2021, a partir de l’anàlisi recollit en l’últim Working Paper publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, “Análisis crítico del Presupuesto de Defensa del año 2021. Del optimismo social al pesimismo en Defensa”

És un acte coorganitzat per Justícia i Pau Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries de Girona, que es podrà seguir a través d’aquest enllaç: https://meet.jit.si/despesamilitar

Hi vols participar? Envia les teves preguntes i aportacions a través de correu electrònic a justiciaipaugirona@gmail.com