28/06/2017

Ens adherim a la crida internacional per a convocar el Tribunal Permament dels Pobles

La Coordinadora d'ONG Solidàries s'ha adherit a la Crida internacional per a convocar el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP) sobre
la violació amb impunitat dels drets humans de les persones migrants i refugiades. La crida s'adreça especialment a col·lectius de migrants i plataformes de suport a les persones refugiades i de defensa dels drets humans, perquè es vol donar visibilitat a la sistemàtica violació dels drets humans i dels pobles, i al clar retrocés dels drets de les persones que es viu a tot Europa. Us animem a llegir a la crida i a adherir-vos-hi!

CRIDA:

 

Les persones migrants i refugiades han contribuït considerablement i durant dècades de desenvolupament econòmic i polític d’Europa, així com als seus països d’origen. Algunes han arribat a posar-se en vaga de fam reivindicant drets bàsics com la reunificació familiar; també han protagonitzat lluites contra la detenció i la deportació. Moltes, avui dia, reafirmen els seus drets humans en lluites com aquelles de les persones migrants indocumentades reivindicant els drets dels seus fills/es, les persones que treballen en el servei domèstic, les que treballen com a jornaleres agrícoles a Europa, les que sobreviuen al sector informal, o com a treballadors de la construcció, construint les nostres cases i oficines; les que treballen al servei de la indústria turística en hotels i càterings, en el treball sexual, o bé ene els vaixells i plataformes petrolieres.

És tan evident com poc reconegut que un gran nombre de polítiques europees de caràcter colonial promouen l’extractivisme a gran escala (agrícola, miner, petrolier, pesquer), així com l’acaparament de terres, i que imposen tractats de lliure comerç i de protecció de les inversions en benefici de les empreses transnacionals. Aquestes polítiques són responsables del saqueig dels territoris i de l’expulsió de milers de persones als països d’origen. Tampoc es reconeix suficientment l’impacte del sistema de producció i consum capitalista que acaba generant el canvi climàtic, així com les actuals guerres, impactant a les poblacions més vulnerables als països més empobrits.

A Europa, les persones que som migrants i refugiades originàries de totes les regions del Sud Global i d’Europa central i oriental (algunes de nosaltres hem viscut i treballat aquí durant quaranta anys, altres varen arribar més recentment)- hem estat testimonis de les diverses etapes de la formació de la Fortalesa Europea. Hem estat testimonis de la política d’exclusió que es construeix al continent any rere any. Es tracta d’una política que ha implicat el retrocés de drets humans i dels pobles; que obliga a acampar, que deté de forma forçosa i deporta, que criminalitza a les fronteres militaritzades del Sud i de l’Est d’Europa. L’evidència més gran en són les persones desaparegudes, i la mort de milers de nenes, nens, germanes i germans en el seu viatge per arribar a les fronteres europees: Un intolerable crim contra la humanitat. La tendència cap a l’augment de la criminalització de les persones migrants i refugiades- particularment aquelles que estan en situació irregular- impliquen la discriminació, l’exclusió, l’explotació i la violació dels drets en totes les etapes del procés migratori. La poca contextualització de les realitats de les persones que es veuen obligades a abandonar el seu país d’origen per evitar la mort i la constant utilització d’estereotips per a simplificar les seves realitats en moltes ocasions provoca un augment de la intolerància, el racisme, la xenofòbia, la islamofòbia i la lgtbfòbia contra les persones migrants i les seves famílies, algunes vegades manifestades amb extrema violència contra les persones en trànsit així com en els països d’assentament.

Ells/es i nosaltres registrem la nostra protesta en aquest espai on els drets humans són negats o es troben severament vulnerats. També registrem la nostra protesta contra el crim continu contra la humanitat quan milers moren al Mar Mediterrani i en tantes altres rutes cap a Europa. Al costat de la protesta, reclamem el tresor humà compartit i comú dels Drets dels Pobles que s’ha forjat amb tanta lluita a les darreres dècades pels nostres mateixos pobles d’origen en els nostres països d’origen, pels nostres mateixos viatges de persones migrades i refugiades com per les ciutadanes Europees.

La Transnational Migrant Platform Europe (TMP-E), el Centre Filipí, ACATHII i Transnational Institut, des de desembre hem començat un procés de preparació per a CONVOCAR EL TRIBUNAL PERMANENT DELS POBLES amb l’objectiu de donar una clara visibilitat al poble dels migrants de tots els orígens com un subjecte inviolable de drets, d’identificar i jutjar la “cadena” de corresponsabilitat en tota la ruta migratòria que produeix la violació dels drets humans de les persones migrants, buscant de forma urgent l’accés a la justícia.

En aquest context, el Tribunal permetrà:

– Enregistrar les propostes de les comunitats de persones migrants i refugiades per documentar de forma rigorosa;
– Escoltar i visibilitzar els casos de violació dels drets de les persones migrants i refugiades;
– Analitzar conjuntament les causes profundes (incloent-hi els acords de lliure comerç i inversions, l’extractivisme a escala global, així com la cadena global de producció) dels desplaçaments forçats de persones migrants i refugiades.
– Determinar les responsabilitats dels governs, inclosa la Unió Europea i altres organismes oficials europeus.
– Enfocar cap al rol de les corporacions a la cadena de producció global així com en el règim de fronteres.

Es tracta d’un procés que busquem construir des de la base, amb les persones més implicades més directament afectades. Per això, estem convidant a sumar-se a aquest procés a organitzacions de persones migrants i refugiades, així com a les xarxes i plataformes que donen suport a el treball de denúncia de les violacions de drets humans i drets dels pobles que tenen lloc actualment a les múltiples fronteres i les lluites diàries protagonitzades per les persones migrants i refugiades. El llançament de la sessió del TPP tindrà lloc a Barcelona el 7 i 8 de juliol de 2017 i la primera Audiència està prevista per desembre del 2017, amb la perspectiva d’organitzar una segona Audiència el 2018. Es tracta d’un viatge en el qual aspirem a fer que s’integri un màxim nombre de sectors presents no únicament a l’Estat Espanyol, sinó també en les fronteres d’Europa i els països d’origen, trànsit i destí.

Primers convocants:

 • Transnational Migrant Platform Europe (TMP-E)
 • Platform of Filipino Migrant organisations in Europe (Commission for Filipino Migrant Workers (CFMW), Geneva Forum for Filipino Concerns, Centro Filipino-Barcelona, Kasapi-Hellas)
 • MDCD (Morrocan Platform in Europe) ( Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO),  Al Maghreb, CODENAF, IDD, Khamsa, Migration et Developpement, Na’oura)
 • Social Development Cooperative-Ghana, Africa Roots Movement, Kromantse Foundation
 • RESPECT Network Europe
 • ECVC – Coordinadora Europea de Vía Campesina
 • Associació Catalana per la integració d’homosexuals, bisexuals i transexuals inmigrants (ACATHI)
 • Carovane Migranti
 • Comitato Verità e Giustizia per i Nuovi Desaparecidos
 • Entrepueblos/Entrepobles/Entrepobos
 • Espacio del Inmigrante
 • Fotomovimiento
 • Institut de Drets Humans de Catalunya
 • IRIDIA
 • Mujeres Pa’lante
 • NOVACT
 • Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL)
 • Sindicato Popular de vendedores ambulantes
 • Stop Mare Mortum
 • SOS Rosarno
 • SUDS
 • Tanquem els CIEs Barcelona
 • Transnational Institute (TNI)
 • Tras la Manta
 • Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR)