29/05/2014

Eudald Vendrell relleva l'Arcadi Oliveres en la presidència de Justícia i Pau

A proposta de l’Assemblea General de socis de Justícia i Pau, Eudald Vendrell i Ferrer ha estat nomenat nou president de l'entitat pel cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, per un mandat de quatre anys. D'aquesta manera, Vendrell agafa el relleu d'Arcadi Oliveres, que ha presidit Justícia i Pau els darrers dotze anys. Foto i text de Justícia i Pau.

L’Eudald Vendrell Ferrer, nascut a Barcelona l’any 1948, és advocat en exercici des de 1970, dedicat a l’àmbit del dret privat. Va ser vicedegà del Col·legi d’Advocats de Barcelona entre 2009-2013. Ha combinat la seva llarga trajectòria professional com advocat amb la docència del dret civil a la Universitat de Barcelona i a l’Escola de Pràctica Jurídica del Col·legi d’Advocats

Paral·lelament, ha desenvolupat també una àmplia activitat en defensa del drets humans. Així, ha sigut membre fundador i president del Grup de Juristes Roda Ventura, associació dedicada a la promoció dels drets humans, secció catalana del Secretariat Internacional de Juristes Catòlics-Pax Romana Internacional. Com a portaveu d’aquesta organització, ha realitzat nombroses intervencions en la Comissió de Drets Humans de Nacions Unides a Ginebra. Així mateix, va ser un dels fundadors de l’Institut de Drets Humans de Catalunya, on ha impartit cursos i ha publicat articles sobre la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans. També va formar part del Gabinet de Drets Humans de la Creu Roja de Catalunya. Actualment és membre de l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates.

El nou president de Justícia i Pau està vinculat a l’entitat des dels anys vuitanta. Va ser membre de la Junta de Govern entre 1988-1992. En els últims anys la seva implicació ha estat principalment a través de la Comissió de Drets Humans.

L’Eudald Vendrell substitueix Arcadi Oliveres, qui ha exercit la presidència durant tres mandants consecutius (2002-2014), des que va succeïr a Joan Gomis. Fa uns mesos va comunicar la seva voluntat de no repetir per un nou mandat. Per això, el passat mes de gener va rebre el reconeixement i agraïment dels membres de l’entitat per la seva extraordinària dedicació, en una celebració que va tenir lloc a Sant Joan d’Espí amb l’assistència de més de 150 persones vinculades a Justícia i Pau (vegeu notícia). La Junta de Govern reitera un cop més el seu agraïment a l’Arcadi Oliveres, qui continuarà com a membre destacat de l’entitat.

Justícia i Pau, creada el 1968, és una associació pública de fidels l’arxidiòcesi de Barcelona erigida d’acord amb el dret canònic i té per finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social i la cultura de la pau des de la perspectiva de l’Evangeli i la doctrina social de l’Església. Segons els seus Estatuts, el seu president és nomenat per l’Arquebisbe Barcelona d’entre una terna de candidats elegits per l’Assemblea General de socis, màxim òrgan de l’entitat. El mandat del president i la resta de membres de la Junta de Govern té una durada de quatre anys.