09/05/2022

Exigim més compromís amb el Poble Sahrauí!

El Ple de l'Ajuntament de Girona aprova la moció presentada per la Coordinadora d'ONG SolidàriesACAPS Girona en la que exigim una rectificació al govern espanyol pel que fa al gir que ha fet amb el Sàhara, i a les administracions catalanes, més compromís en la defensa del dret d'autodeterminació dels sahrauís. 

La moció s'ha aprovat amb els vots de Junts (10), Esquerra (3) i Guanyem (6), l'abstenció del PSC (6) -partit que precisament va impulsar l'agermanament entre Girona i Farsia- i del no adscrit, i el vot en contra de Ciutadans. 

En el ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest dilluns, 9 de maig,s'ha debatut una moció en suport al dret d'autodeterminació del Poble sahrauí. Presentada per la Coordinadora d'ONG solidàries de comarques gironines i l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS Girona), neix del nou escenari obert per Pedró Sánchez fa unes setmanes, quan el govern espanyol va donar suport al pla d'autonomia presentat pel Marroc el 2007. Aquest gir polític suposa, per a les entitats, trencar el consens àmpliament consolidat sobre el conflicte, tant en el marc de les Nacions Unides com entre les forces polítiques al Congrés dels Diputats, segons el qual la seva solució ha de passar per la lliure autodeterminació dels sahrauís. La proposta d'autonomia confronta aquest principi d'autodeterminació, ja que, tal com es contempla als acords de pau signats l'any 1991 entre el Marroc i el Front Polisario, la via de resolució del conflicte és mitjançant la celebració d'un referèndum. El nou posicionament del govern espanyol arriba en un moment especialment delicat a la regió, on hi ha ha un increment de la confrontació geopolítica al Magreb, amb el trencament de relacions diplomàtiques entre Algèria i el Marroc, i amb la reobertura del conflicte armat al Sàhara Occidental des de novembre de 2020.

La Coordinadora d’ONG Solidàries denuncia, a més, que el nou escenari no només perjudica els drets del poble sahrauí, sinó que ho fa a costa de perpetuar la vulneració dels drets de les persones migrants i refugiades amb l'externalització de les fronteres i de les polítiques migratòries. Per tot això,  avui es demana a tots els partits del consistori gironí que refermin el seu compromís amb el poble sahrauí. 

La portaveu d'ACAPS, la Whaba Ahmed, exposa: "La vinculació de Girona amb el Sàhara Occidental ve de lluny i esperem seguir fent força des de l'ajuntament pels drets del Sàhara". En aquest sentit, ha recordat que el 1995 es va iniciar la relació arrel del primer acolliment a la ciutat d’onze nens i nenes sahrauís, en el marc del projecte Vacances en Pau. Després d’aquella primera experiència i de l’anada als campaments de refugiats d’un grup de gironins, es va crear la delegació gironina de l’ACAPS (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí). El 28 de març de 1997 es va signar l’agermanament amb la daira de Farsia com a símbol de la vinculació de la ciutat amb la causa sahrauí. Aquest agermanament, que ara fa 27 anys, ha representat un vincle d’amistat i col·laboració entre els dos municipis, permetent el suport a projectes que  garanteixen l’accés a drets tan bàsics com la salut i l’educació en un context tan inhòspit com el dels campaments de refugiats de Tindouf, de la mà i el compromís de les entitats de la ciutat. A més a més, des de l’any 1999 Girona forma part de la Coordinadora d’Ajuntaments solidaris amb el poble sahrauí (CCASPS), una xarxa que té com a objectiu coordinar l'acció del món local a Catalunya en el suport al dret d'autodeterminació del Poble Sahrauí en el marc de conflicte de descolonització i d'ocupació militar per part del Marroc.

La moció s'emmarca en una campanya de suport a nivell català i està prevista que es presenti també a d'altres municipis gironins, així com en el proper ple de la Diputació de Girona, el 17 de maig, promoguda per les mateixes entitats.