16/09/2022

Fam i escalfament global

Els 10 països més afectats pel canvi climàtic han patit un increment del 123% de fam extrema en els últims 6 anys. Així ho exposa l'informe publicat per Oxfam IntermónHambre y calentamiento global. Foto: Pablo Tosco /Oxfam Intermón

Són, de fet, els països que han sumat més crides d'emergència de les Nacions Unides, vinculades a fenòmens metereològics extrems com sequeres, ciclons o inundacions: Somàlia, Haití, Yibuti, Kènia, Níger, Afganistan, Guatemala, Madagascar, Burkina Faso i Zimbabue.  Aquesta realitat implica que mentre que al 2016 parlàvem de 21 milions de persones en situació de fam severa, avui ja parlem de 48 milions de persones en aquesta situació. I és que la crisi climàtica ha vingut a empitjorar la situació de fam als països que ja venien d'estar tocats per conflictes, l'augment de les desigualtats o les crisis econòmiques. 

La fam a alguns dels països més afectats:

  • Somàlia s'enfronta a la pitjor sequera mai registrada que ha fet que 1 milió de persones hagin hagut d'abandonar les seves llars. El país està entre els cuers de la classificació de països, segons la seva preparació per fer front al canvi climàtic.
  • A Kènia, la sequera ha matat gairebé 2,5 milions de caps de bestiar, abocant 2,4 milions de persones a la fam. 
  • A Níger 2,6 millones de persones pateixen fam severa, la qual cosa suposa un increment del 767 % respecte el 2016. La producció de cereals ha caigut en un 40 %. Si l'escalfament global supera els 2°C, la producció d'aliments bàsics com el mill i el sorgo encara podria caure un 25% més.
  • Burkina Faso està patint un alarmant increment de la fam, amb un augment del 1350% des de el 2016,  a causa del conflicte armat i l'agreujament de la desertificació de les terres de cultiu i pastura.
  • A Guatemala, s'ha perdut quasi el 80% de la collita de blat de moro a causa de la sequera, que ha afectat també greument les plantacions de cafè.

Malauradament, els països menys responsables del canvi climàtic són els que més en pateixen les conseqüències i els menys preparats per afrontar-la. En conjunt, aquests 10 països afectats greument per l'escalfament global generen només el 0.13% de les emissions mundials de carboni. Per contra, els països industrialitzats i contaminants com els del G20 -que controlen el 80% de l'economia- són responsables de més de 3/4 parts de les emissions mundials de carboni. I una altra dada per a la reflexió: els beneficis obtinguts per les empreses d'hidrocarburs en 18 dies servirien per finançar totes les crides humanitàries de Nacions Unides que s'han fet al 2022 ( amb un cost de 49.000 milions de dòlars) 

Oxfam Intermón adverteix que calen canvis importants a les polítiques per fer front a aquesta doble crisi de canvi climàtic i fam. L'alerta la llença l'entitat abans de la trobada de l'Assemblea General de les Nacions Unides d'aquesta setmana, i de la de la COP27 que es farà el mes de novembre. Oxfam Intermón recorda també que la cancel·lació del deute d'aquests països pot ajudar els governs dels països afectats per la fam a alliberar recursos per invertir en la mitigació del canvi climàtic. «Els països més rics i contaminants tenen la responsabilitat moral de compensar els països de renda més baixa més afectats pel canvi climàtic. No és caritat: és una obligació ètica», conclou Gabriela Bucher, directora executiva d'Oxfam Internacional.