08/10/2019

Feina digna per trencar l'exclusió

"Vides truncades, vulnerables i violentades de persones explotades i abusades per contractes temporals i eventuals, amb sous que no concorden amb les hores realitzades, sense seguretat en el lloc de treball i subjectes a una flexibilitat que acaba trencant la dimensió personal de les persones treballadores". Aquests serien alguns dels efectes negatius de la precarietat laboral denunciada per Càritas GironaJustícia i Pau Girona i altres entitats de l'Església, coincidint amb la Jornada Mundial pel Treball Decent i en el marc de la iniciativa "Defensem el Treball Decent".

En el que portem d'any, Càritas Diocesana de Girona ha atès 850 persones a través dels itineraris d’inserció personalitzats. El nombre de dones ateses ha estat de 531 i el d’homes 294. En total s'han aconseguit 165 insercions laborals en empreses gironines i d'aquestes, 10 han estat mitjançant contractes indefinits.

Càritas i Justícia i Pau, promotores de la iniciativa al nostre territori, van repartir gratuïtament 500 xapes amb el lema “No més precarietat”, amb l’objectiu de fer més visibles les reclamacions de la jornada i la necessitat de defensar el Dret a la feina digna. Si hi voleu donar visibilitat, podeu recollir la vostra xapa als serveis generals de l’entitat (Pujada de la Mercè, 8 de Girona) fotografiar-les i  compartir-les amb l’etiqueta #NoMésPrecarietat durant tota la setmana.

Ambdues entitats van fer ahir aquest comunicat:

Amb motiu de la Jornada Mundial pel Treball Decent, promoguda arreu del món el dia 7 d’octubre per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i per la Confederació Sindical Internacional (CSI), escau insistir en la situació dramàtica a què es veuen abocades moltes persones que estan en risc de perdre el seu lloc de treball habitual, de manera especial aquelles que avui fan les feines més senzilles i menys valorades per la societat.

A l’hora d’afrontar el futur, com entitats d’Església o d’inspiració cristiana, posem al centre de les nostres preocupacions les necessitats de les persones més desafavorides. Avui la Terra té prou recursos perquè tothom pugui viure dignament, la qüestió és com repartim el treball entre tothom per poder després també compartir la riquesa.

Atès el gran desenvolupament tecnològic del nostre món, hi ha un intens debat sobre el futur del treball i es plantegen molts dubtes sobre si la creació de nous llocs de treball compensarà la important i previsible destrucció de molts dels actuals. Davant els reptes del futur i compromeses des de la nostra esperança, creiem que:

>La nostra societat necessita recuperar el sentit comunitari i fraternal, reivindicant el paper que correspon a la política exercida amb honestedat i transparència per revitalitzar el contracte social, en benefici de totes les persones.
> La realitat laboral es transformarà i cal esperar que es crearan noves oportunitats. Cal repartir millor el treball i reduir la jornada laboral; invertir en formació per capacitar i reciclar professionalment les persones, i sobretot, crear treball decent i sostenible.
>La cura de les persones dependents reclama més atenció, reconeixent la seva importància i destinant-hi més recursos, personals i materials. Reivindiquem un sou mínim de 1.000 €/mes i flexibilitat per assolir una millor conciliació laboral. Les empreses cooperatives hi poden tenir un paper destacat.

 

Tot i que la fita de les nostres entitats és col·laborar perquè tothom pugui tenir un treball digne i decent, en el dia a dia cal donar resposta a molta gent a casa nostra que pateix per falta de feina o de feines precàries. A més a més de noves polítiques actives i actualitzades contra l’atur, cal una Renda Garantida de Ciutadania que arribi a tothom que ho necessiti, gestionada de forma transparent i amb la participació de les persones afectades.