15/11/2022

Girona renova el seu compromís amb Bluefields i Farsia

El ple de l’Ajuntament de Girona d’aquest dilluns ha aprovat una moció “per la renovació del compromís polític amb els agermanaments solidaris amb Bluefields (Nicaragua) i Farsia (Sàhara)”.

La Moció posa en valor els agermanaments solidaris com a eina fonamental per a la cooperació internacional directa, alhora que reivindica el papers sobre el terreny de les entitats com ACAPS Girona, AEPCFA o l’Agenda Llatinoamericana que han treballat des de fa anys per a l’enfortiment mutu i els llaços solidaris.

La moció aprovada neix de les activitats de commemoració dels 35 anys d’agermanament solidari amb Bluefields i els 25 amb Farsia, en el marc de la campanya #GironaConnexionsSolidaries que des del passat mes d’octubre i fins a finals de desembre s’està desenvolupant a la ciutat.  

Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries celebrem la iniciativa de la moció, promoguda per Junts x Cat Girona, Guanyem Girona i ERC Girona que, a més, ha comptat amb els vots a favor també del PSC Girona. Però a més, volem reivindicar la importància del fons bibliogràfic sobre Bluefields i Nicaragua cedit per l’activista per l’educació popular, Sebas Parra, a l’Ajuntament de Girona, ara fa quatre anys. És un llegat que cal posar-lo de manera més decidida al servei de la ciutadania.

Llaços històrics

Els vincles històrics de Girona amb Bluefields (Nicaragua) i amb Farsia (Sàhara Occidental) es remunten al 1987 i al 1997, respectivament. Al llarg de més de trenta anys, des de la capital gironina s’ha treballat per a la defensa de la pau en aquests dos territoris. La revolució i el dret de cada poble a decidir el seu destí a partir d’enllaços de solidaritat són un compromís d’anada i tornada que ha caracteritzat la relació entre Girona, Bluefields i Farsia des de l’inici, i a la qual es vol donar continuïtat. Els projectes de cooperació a Farsia i Bluefields, continuen actualment, gràcies als agermanaments solidaris.