20/01/2014

Governar per a les elits

L'1% de la població gaudeix de la meitat de la riquesa mundial mentre el 99% restant de la població s'ha de repartir la resta. Un estudi d'Oxfam posa de manifest que aquesta desigualtat, a més d'injusta, posa en perill els processos democràtics i debilita dels governs, que acaben servin les elits, en detriment de la ciutania. Espanya, després de Letònia, és el país europeu amb més desigualtats.

Les xifres d'aquest estudi assenyalen que meitat més pobre de la població, 3.600 milions de persones, té la mateixa riquesa que les 85 persones més riques del món, entre les que s'hi trobarien Bill Gates o l'empresari espanyol, Amancio Ortega.Això fa que quasi la meitat de la riquesa mundial estigui en mans de tan sols l'1% de la població.

Com a bona notícia, la desigualtat hauria disminuït significativament a l'Amèrica Llatina durant l'ultima dècada, gràcies a una fiscalitat més progressiva, els serveis públics, la protecció social i el treball digne. En aquest sentit, l'informe d'Oxfam assegura que la política ciutadana ha estat fonamental a l'hora d'aconseguir aquest avenç, ja que representa a la majoria de la població en lloc d'estar a mans d'una petita elit.

LLegir «Governar per a les elits», d'Oxfam Intermón >>