30/08/2018

Hi havia una vegada...

Moltes llegendes i contes infantils contenen ensenyances i valors que són compartits pels nens i nenes d’arreu del món: s’ha de fer el bé, ser generós, s’ha de saber compartir, no s’ha d’obrir la porta als desconeguts...Els contes i llegendes, siguin d’on siguin, són un bon punt de partida per veure que dins la diversitat d’orígens, les cultures presents a Catalunya tenen molt més en comú del què ens pensem. Aquesta és la reflexió que vol provocar la nova sèrie de punts que hem editat des de la Coordinadora i que aquesta tardor distribuirem a les biblioteques de tota la demarcació gironina.

Si en l'anterior edició de punts utilitzàvem la poesia per a fomentar la convivència, la sèrie del 2018 se serveix dels contes populars. La nova proposta de la Coordinadora vol contribuir a contrarestar el racisme latent i en augment que observem en el nostre entorn en els últims temps, i a millorar la cohesió social. I ho volem fer a través de quatre contes d'orígens ben diversos però de cultures presents a Catalunya, ja que ens permeten mostrar una societat molt diversa però amb moltes coses en comú. I és que els contes que llegiran els nostres infants i que abasteixen el nostre imaginari, conformen una cultura compartida, tot i la diversitat de relats perquè toquen el territori comú dels valors.

A través d'en Patufet (Catalunya), La Koumba sense mare (Àfrica Occidental), El Cadejo Negro (Amèrica Central) o L'Oncle Yehja i la Gasela de les planes (conte del Magrib conegut a Catalunya com Les set cabretes) comprovem que compartim un imaginari habitat per personatges molt diferents, però que no ens seran gens desconeguts per tot allò que ens és comú i que pot fer de pont entre les cultures.

La nova sèrie de punts de llibre arribarà aquesta tardor a les biblioteques de tota la demarcació gironina, gràcies a la col·laboració amb la Central de Biblioteques, i a partir d'aquesta setmana ja es poden passar a recollir a  l'Espai de Solidaritat. N'hem editat 1.000 de cadascun. Podeu llegir els contes sencers aquí>>