22/09/2016

Hondures i Ruanda: drets humans segrestats?

En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans l'Ajuntament de Girona ha convidat l'activista LGTBI d'Honduras, Sandra Zambrano, i la ruandesa Marcelline Nyiranduwamungu - en substitució del marit de Victoire Ingabire, Lin Muyizere, que està hospitalitzat-. 

Un total de 9 defensors i defensores dels humans i la pau visitaran una quinzena de municipis catalans entre els dies 26 de setembre i fins al 8 d'octubre. Entre aquests municipis hi ha Girona, que forma part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Es tracta d'un projecte que té com a objectiu acostar el testimoni de persones reconegudes internacionalment pel seu activisme, i que visiten diverses localitats participant en un seguit d'activitats, explicant la seva causa i la seva lluita pels Drets Humans. El projecte vol conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i sobre la importància de rebre el suport internacional.

En el cas de Girona, Nyiranduwamungu  i Zambrano seran a la ciutat el proper dijous 29 de setembre. A banda de les trobades que faran amb alumnat de l'Institut Montilvi i Narcís Xifra, a la tarda s'ha organitzat una taula rodona amb la participació de tots dos. Muyizere, marit de Victoire Ingabire (activista empresonada a Ruanda), havia d'explicar el seu treball per a la democratització i el respecte de les llibertats al seu país d'origen. Donada la seva hospitalització, la situació de les llibertats i els Drets Humans a Rwanda l'exposarà Marcelline Nyiranduwamungu, que coneix molt bé i d'aprop el cas de Victoire Ingabire -empresonada actualment a la presó de Kigali-, i que forma part de la Xarxa Internacional de Dones per la Democràcia i per la Pau, que atorga el premi Victoire Ingabire cada any. Pel que fa a Zambrano, l'hondurenya exposarà la seva tasca en la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI i en la prevenció del VIH/SIDA a Hondures. L'acte es farà a l'Estació Espai Jove, a les 7 de la tarda.

Les persones que formen part d’aquesta delegació  - Rebiya Kadeer, Essam Daod, Zaina Erhaim,Jeison Castaño, Valdênia Paulin, Esperanza Huayama, Victor Ochen, així com Sandra Zambrano i Marcelline Nyiranduwamungu- també seran rebuts i rebudes pel Parlament de Catalunya, el Síndic de Greuges de Catalunya, la Diputació de Barcelona, el Fòrum de Síndics i Defensors Locals, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.