30/09/2022

Intercanvi escolar de contes il·lustrats sahrauís

El Grup de cooperació amb el Sàhara de la UdG i els instituts Montilivi de Girona i Vallvera de Salt han iniciat un projecte d’intercanvi escolar de contes il·lustrats sahrauís. 

El nou projecte s’emmarca dins el currículum dels cicles formatius d’Integració, Animació Sociocultural i Educació Infantil d'aquests instituts i hi participaran diferents escoles de primària de Salt i Girona. La proposta del projecte va arribar al CeDRe des del qual es va animar els cicles formatius -amb qui ja treballem habitualment en altres projectes, a participar-hi.

L'equip de la UdG que coopera amb els campaments de refugiats sahrauís a Algèria ha editat una col·lecció de 4 contes tradicionals sahrauís per a infants. Els tres primers ja estan il·lustrats però el quart, comptarà amb la creativitat de les nenes i els nens catalans i sahrauís que participen al projecte i que seran els responsables de les il·lustracions. El conte resultant d'aquest treball cooperatiu serà intercanviat entre les escoles del Sàhara Occidental i les de Catalunya.

La col·lecció està en doble versió àrab/castellà (els dos idiomes oficials als campaments sahrauís). I les escoles, a més de rebre els llibres il·lustrat pels alumnes, rebran també els tres altres títols de la col·lecció, per a la biblioteca escolar.

D'entrada, l’equip de la Universitat ja ha començat a explicar la realitat dels campaments i a formar els joves dels cicles formatius en tradició oral i escrita, en la recuperació identitària a través de la cultura oral i en la realitat de les persones refugiades. A partir d’aquesta formació, l’alumnat dels instituts prepararà sessions infantils i conta-contes en les que s'explicarà quina és la situació als camps de refugiats. Un cop s'hagin fet les sessions -a través del jocs, contes i dinàmiques lúdiques- la mainada de les escoles de Salt i Girona que participen en l'intercanvi dibuixaran les més de vint pàgines d’un dels contes més populars del poble sahrauí. L'intercanvi entre l'alumnat dels campaments sahrauís i el d'aquí es farà a principis de febrer del 2023, aprofitant el viatge de cooperació de tècnics i professorat de la UdG que coopera amb els campaments.

Durant aquestes sessions a les escoles, s’enregistraran petits curts de vídeo per testimoniar-ne el procés i enviar salutacions als nens i nenes dels campaments. Paral·lelament, les escoles sahrauís, també enregistraran el seu procés creatiu i enviaran missatges i salutacions als infants gironins.

El nou projecte compte amb la col·laboració del CeDRe de la Coordinadora d'ONG Solidàries. que ofereix també una formació sobre cultura de pau als 2 instituts, com a complement a la formació sobre realitat sahrauí i persones refugiades.