17/05/2022

Jornada Anual 2022: Anem a la Garrotxa!

Immerses en les conseqüències d'una guerra propera -encariment del preu de l'energia i el gas, manca de cereals, manca d'oli de girasol, etc-...la sobirania alimentària i l'energètica prenen força com a alternatives, però també com resposta a l'emergència climàtica. En parlarem, a la Jornada Anual de la Coordinadora d'ONG Solidàries. 

La cita és el aquest dissabte 21 de maig, de 10 a 14h, al Núria Social d'Olot. En aquesta jornada anual, coneixerem dues experiències garrotxines sobre sobirania alimentària i sobirania alimentària, i aprofitarem, també per conèixer millor el teixit associatiu de la comarca. 

PROGRAMA

 

La inscripció és necessària i cal fer-la abans de divendres a les 12h del migdia. Ho podeu fer per correu electrònic (solidaries@solidaries.org) o bé per telèfon: 972 21 99 16 en horari d'oficina. Indiqueu si us quedeu a dinar (15 euros

El concepte de SOBIRANIA ALIMENTÀRIA va ser definit per la Via Camperola com el dret de cada nació a a mantenir i desenvolupar els seus aliments, tenint en compte la diversitat cultural i productiva. És a dir, tenir sobirania a l'hora de decidir què es cultiva i què es menja.  En la producció, molts països es veuen obligats a sacrificar la seva diversitat agrícola a favor de monocultius, per al benefici i lucre de les grans distribuidores. La sobirania de molts països, doncs, queda supeditada als dictats de l’Organització Mundial del Comerç. I l'exemple més clar el tenim ara, amb la crisi derivada de la manca dels cereals produïts, a gran escala, per Ucraïna. 

La SOBIRANIA ENERGÈTICA, segons la Xarxa de Sobirania Energètica és "El dret dels individus conscients, les comunitats i els pobles a prendre les seves pròpies decisions respecte a la generació, distribució i consum d'energia, de manera que aquestes siguin apropiades a les circumstàncies ecològiques, socials, econòmiques i culturals, i sempre que no afectin negativament a tercers." Actualment, el nostres model econòmic es sosté en l'extracció i combustió de recursos fòssils (petroli, gas, carbó...) però ja ha quedat clar que és del tot  insostenible. La sobirania energètica aposta per un canvi de model que respongui a criteris i necessitats socials col·lectivament identificades, que tingui un control social i proper dels mitjans de producció, sostenible i basat en energies renovables, decreixent i arrelat al territori.

Sobre L'ARTIGA: L’Artiga Coop SCCL és una cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre. Una eina de transformació social amb activitat econòmica pròpia: un establiment al Barri Vell d’Olot, on s'abasteixen d’aliments i articles per a la llar sota criteris exigents, amb màxim respecte per al planeta i de justícia social.

Sobre MONTOLIVET: De la col·laboració entre l’Ajuntament d’Olot i una trentena de famílies del barri de Montolivet n'ha sorgit una de les primeres comunitats energètiques de Catalunya en propietat comunitària i pública. La instal·lació de plaques fotovoltaiques a través d’aquesta entitat en un espai municipal, permetrà a les famílies que formen part de la comunitat, finançar part de la instal·lació i a canvi, consumir part de l’energia solar que s’aconsegueixi. El projecte permet generar 43.000 kWh/ l'any i reduir les emissions de CO2 en 10,3 tones anuals.