19/11/2015

L'acollida sociolingüística de persones nouvingudes

Catalunya compta amb una població d'orígens ben diversos. Des de fa temps, diferents iniciatives públiques i d’àmbit social, intenten donar resposta a les mancances formatives - analfabetisme, falta de competències comunicatives orals en llengua catalana, etc.-, que pateixen algunes de les persones immigrades, per reduir, així, les dificultats que els suposa a l’hora de trobar feina. Durant aquest 2015, s'han fet dues edicions del Mòdul 1 del curs “L'acollida sociolingüística de persones nouvingudes”, i a es posa en marxa, el segon mòdul.
La nova proposta formativa vol ser un punt de trobada entre la realitat a les aules de persones immigrades i la reflexió sobre l’ensenyament / aprenentatge, que ha esdevingut un espai d’intercanvi d’experiències. Es centra en les metodologies més adients per fer de l’aprenentatge de la llengua una eina pel coneixement de la nostra realitat, tenint en compte les profundes diferències de les persones que s'atenen des dels nostres serveis o institucions.
 
Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració entre tres entitats gironines que es dediquen a l’elaboració de materials, a la formació de professionals i a l’atenció de persones estrangeres: Càritas Diocesana de GironaACEFIR (Associació Catalana per a l’Educació, la Formació i la Recerca) i Fundació SER.GI. El curs té el reconeixement de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona i del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

 

El segon mòdul es farà entre els mesos de gener i març del 2016. Tots dos blocs són independents.