13/10/2021

L'activisme de Pau es reuneix a Barcelona

Del 15 a l'17 d'octubre es celebra a Barcelona el Congrés Mundial per la Pau,organitzat per l'International Peace Bureau (IPB) i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP). Un congrés en format híbrid, amb la possibilitat de seguir la majoria dels actes a través d'internet o fer-ho de manera presencial.

Sota el títol "(Re)imagina el món. Acció per la pau i la justícia", participants de més de 116 països prendran part en el II Congrés Mundial per la Pau de Barcelona. El congrés comptarà amb activitats presencials, conferències i tallers, la majoria dels quals tindran lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a la seu de Blanquerna - Universitat Ramon Llull.

L'esdeveniment compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i l’Ajuntament de Barcelona. També compta amb el suport de la gran majoria d’entitats que treballen en temes de
pau a Catalunya. En total, més de 2.000 persones s'han registrat per a l'esdeveniment. D'aquestes, es preveu que 500 hi assistiran de forma presencial. La resta ho farà a distància gràcies a la plataforma Whova.

Un congrés per dinamitzar el pacifisme

El principal objectiu del congrés és dinamitzar el pacifisme internacional, ser un punt de trobada de diferents actors, redefinir l'acció per la pau i, com diu el lema del congrés, reimaginar el món sota el prisma de la cultura de pau. Segons Jordi Calvo, coordinador de l'oficina del IPB a Barcelona, "el congrés vol posar el pacifisme al centre, en un món on la guerra, la militarització i la violència són la norma". Des d’un punt de vista més local, la trobada vol servir per actualitzar i reforçar el Moviment català per la Pau.

Al mateix temps es busca afavorir sinergies entre organitzacions i individus, i entre moviments socials interconnectats que lluiten per la justícia global: defensores de la pau i el desarmament, activistes feministes i LGBTQIA+, ecologistes i activistes del
clima, antiracistes i indígenes, defensors i defensores dels drets humans i sindicalistes.

Tal com explica la copresidenta del IPB, Lisa Clark, "el Congrés Mundial per la Pau a Barcelona ens donarà a moltes de nosaltres l'oportunitat de trobar-nos personalment per primera vegada en gairebé dos anys. L'establiment de xarxes entre les activitats

de pau i desarmament en diferents països i regions és el nostre recurs més essencial", comenta.

Durant els tres dies del congrés hi haurà xerrades i conferències a càrrec de més de trenta ponents. Entre els participants que viatjaran a Barcelona hi ha noms destacats com Beatrice Fihn, Jeremy Corbyn o Karlene Griffiths Sekou. Altres ponents reconeguts participaran al congrés a través de connexions en directe a través d'internet o vídeos gravats prèviament. És el cas de Noam Chomsky, Jody
Williams, Luiz Inácio Lula da Silva i Vandana Shiva.


El congrés també tindrà una part cultural i lúdica. El dissabte a les 12h es projectarà la pel·lícula El retorn, la vida després de l’ISIS, dirigida per Alba Sotorra, qui estarà present a la projecció. El dissabte a la tarda (17.30h) al Pati de les Dones del CCCB
es farà un concert que comptarà amb les actuacions del grup Bigwé i Memi Sillah i la seva banda. Abans del concert, les principals organitzacions de pau de Catalunya retran un homenatge a l'activista català Arcadi Oliveres, mort el passat 6 d'abril.

Un congrés amb una llarga història

El primer congrés de pau de la història es va celebrar el 1843 a Londres, després a París el 1889 i a Roma el 1891, moment en què es va crear l'IPB. Per la seva tasca de vinculació de diferents grups pacifistes de tot el món, l'IPB va rebre el Nobel de la Pau el 1910.
El 2016 es van reiniciar aquests congressos mundials amb l’objectiu de posar el desarmament a l'agenda global. Aquest primer congrés de la nova etapa es va fer a Berlín. El que es fa ara a Barcelona en serà la continuació.

L’IPB té l’oficina central a Berlín i compta amb oficines a la capital catalana i a Ginebra. Té una xarxa de 400 membres i hi ha diverses entitats catalanes que en formen part: Justícia i Pau, Fundipau, Unipau, l'Escola de Cultura de Pau, la Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, que és membre de la junta directiva.

El congrés de Barcelona pretén ser la reunió més gran d'activistes per la pau aquest 2021, designat per les Nacions Unides com l'Any Internacional de la Pau i la Confiança. La inauguració del Congrés serà aquest divendres a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La Coordinadora d'ONG Solidàries també hi participa.