21/09/2021

L’activista congolesa Julienne Lusenge rep el desè Premi ICIP

L'ICIP va lliurar ahir el Premi ICIP Constructors de Pau 2020 a l’activista congolesa Julienne Lusenge en una cerimònia al Parlament de Catalunya. Lusenge ha rebut el guardó “per la seva tasca de prevenció i reducció de la violència sexual i de gènere, i per l’enfortiment de la participació de les dones en la construcció de pau a la República Democràtica del Congo”, un país amb alts índexs de violència
contra les dones. Fotos: Icip

En rebre el guardó, Lusenge va dedicar-lo a totes les dones congoleses que pateixen la violència i treballen dia a dia per la pau

Julienne Lusenge, activista per la pau i els drets humans, és fundadora i actual presidenta de l’organització SOFEPADI (Female Solidarity for Integrated Peace and Development), que proporciona atenció integral a les víctimes de violència sexual i de gènere, i directora executiva de Fund for Congolese Women, entitat que ofereix suport financer i tècnic per a l’empoderament de les dones i les nenes congoleses, per tal de situar-les com a agents de canvi en el sí de les seves famílies i comunitats. És també fundadora de l’hospital Karibuni Wa Mama, a la localitat de Bunia, des d’on s’atenen dones supervivents de violència sexual i els seus fills i filles. Fins a l’actualitat, l’hospital ha atès més de 7.000 supervivents.

Originària del l’est del Congo, una regió devastada per la guerra iniciada el 1998 i per les atrocitats comeses pels grups armats contra les comunitats locals i, en particular, contra dones i nenes, Lusenge ha estat testimoni de la violència i s’ha erigit com a veu de denúncia i de suport a les víctimes. Des de les organitzacions on treballa, ha pressionat  el govern congolès i la comunitat internacional perquè actuïn davant la violència sexual i la discriminació contra les dones, i perquè incloguin les dones en els processos de pau i en defensin els seus drets polítics. També ha fet incidència per a l’adopció de les Resolucions 1820 i 1325 sobre els drets de les dones per part del Consell de Seguretat Nacions Unides, i per la creació del Relator Especial per a la República Democràtica del Congo.

A partir de la seva tasca de denúncia i d’incidència política, han estat condemnats pel Tribunal Penal Internacional Germain Katanga, per esclavitud sexual, i Thomas Lubanga, per crims de guerra i allistament de nens soldats, així com més de 800 perpetradors de casos de violència sexual. El seu activisme i lideratge l’ha portat a rebre amenaces per part d’exmembres de grups armats i ha hagut de canviar de domicili en diverses ocasions.

El guardó a Lusenge és el desè de la trajectòria del Premi ICIP Constructors de Pau, instaurat l’any 2011 amb la finalitat de reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

La cerimònia ha estat presidida per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i el president de l’ICIP, Xavier Masllorens, qui ha reivindicat la necessitat de lluitar decididament contra la violència sexual, també a casa nostra: “Des de Catalunya no ens podem permetre ser un país més en aquest assumpte. Tenim les eines per treballar més decididament a casa i perquè aconseguim una massa crítica que faci front a aquesta veritable pandèmia vergonyosa”.