30/08/2017

L'Ajuntament de Girona, ineficaç i poc transparent, amb els refugiats

La plataforma Girona Acull acaba d'emetre una nota de premsa en la què denuncia que l’actuació del govern municipal en l’acollida de persones refugiades és ineficaç i poc transparent. FOTO: Albert Tudela / Girona Acull

La Plataforma Girona Acull constata que, lluny del que es proclama des de l’Ajuntament, les persones en cerca de refugi que ja hi ha a la ciutat no són acollides prou dignament, ni tampoc hi ha establert un circuit municipal clar al que dirigir-se. Davant d’aquesta situació, l’entitat va entrar una instància el passat 16 de juny demanant informació a l’àrea de Serveis Socials de la que n’és responsable la regidora Sílvia Paneque; no havent rebut encara resposta dos mesos i mig després.

Aquest comportament de l’Ajuntament, segons Girona Acull, evidencia l’incompliment del deure de transparència que tenen les administracions publiques, alhora que mostra poca implicació en l’acolliment i atenció a les persones refugiades.

L'entitat assenyala que les mesures recollides al web de l’Ajuntament són titulars que no aprofundeixen en accions concretes o són, directament, accions dutes a terme per la Generalitat. Per a l'entitat, aquesta falta d’informació amaga la seva inacció i mostra la manca de compromís del govern municipal i de la regidoria de Serveis Socials, "incapaços de ser prou actius". Al mateix temps, esdevé un dels principals esculls per a les persones que arriben a la nostra ciutat i per les organitzacions que treballen per les persones refugiades.

El recurs primordial per a l’acolliment de persones i famílies amb capacitats d’autonomia, és l’habitatge. En aquest sentit, la Plataforma Girona Acull no considera que la permanència dilatada durant mesos en institucions d’acollida (en el cas de comarques gironines, La Sopa), sigui un abordatge adequat d’aquestes problemàtiques, com demostren els casos de múltiples persones a les que Girona Acull està donant suport.

L'entitat assegura que és ugent "que el govern es posi a treballar més enllà de la proclama que resta penjada a la façana de l’Ajuntament de 'Refugees Welcome'."

Girona Acull creu que "Ara més que mai, calen accions decidides i transversals, que garanteixin no només la benvinguda, sinó també l’acollida real i digna." per aconseguir construir una Girona acollidora i inclusiva des del respecte a la diversitat.