14/09/2016

L'#EfecteGEZI arriba a Girona

Del 20 de setembre al 2 d'octubre, l'Ajuntament de Girona instal·la a l'Avinguda Ramon Folch de Girona, l'exposició  #EfecteGezi. El poder transformador de l'art, d'Oriana Eliçabe i produïda per l'Institut Català Internacional per la Pau.

L'exposició fotogràfica mostra el poder de la imaginació col·lectiva, quan es posa al servei de la transformació social noviolenta. A través del relat del que va succeir a Istanbul durant l’any 2013, l’exposició il·lustra com persones d’origen, cultura, formes de viure i pensament tan dispar com les que es van aplegar al parc Gezi poden aparcar les seves diferències i unir forces per protestar de forma noviolenta contra una situació que consideraven injusta.

En aquest cas, kurds, kemalistes, armenis, laics, musulmans, activistes del moviment LGBT, aficionats del Galasataray i del Besiktas i molts altres col·lectius van superar els antics antagonismes, estereotips i desconfiances mútues en unes protestes eminentment pacífiques que també es van caracteritzar per la seva creativitat. El recurs a la creativitat i a l’art com a eines noviolentes i  transformadores és precisament un dels altres aspectes als que l’ICIP vol donar visibilitat amb aquesta exposició.
 

L’exposició consta de 16 retrats teatralitzats en gran format, i va acompanyada d’una peça audiovisual d’una durada de gairebé 25 minuts amb intervencions en turc, castellà i anglès, subtitulada al català.

Sobre l'autora:  Oriana Eliçabe (Argentina 1972) és fotògrafa documentalista i agitadora cultural. És membre del col·lectiu Enmedio, que treballa combinant l’art i l’activisme social, des d’on coordina el TAF! (Taller d’Acció Fotogràfica), un taller de fotografia aplicada a la intervenció urbana en el qual es fomenta una actitud crítica cap els usos contemporanis de la fotografia i la seva relació amb la realitat social.