16/06/2021

L’extrema pobresa i el terrorisme amenacen Burkina Faso

Joel López, cooperant de NouSol ONG, treballant a Burkina Faso, Anna Bonmatí, cooperant de l’Associació Àfrica Viva, i Elia Borràs Güibes, periodista, ens expliquen què està passant a Burkina Fasso, on a la zona nord, frontera amb Níger i Mali, està controlada per grups terroristes i fora de control del govern. Foto: Jurgen

Burkina Faso es troba sotmès en una guerra de guerrilles contra el terrorisme gihadista des de l'any 2014 quan el dictador Blaise Compaoré va haver de fugir a Costa de Marfil per exiliar-se després d’una revolta ciutadana contra l’intent de canviar la constitució per tornar-se a presentar després de 27 anys al poder.

Les regions del nord frontera amb Mali, i la part est de la frontera amb Níger, estan en l'actualitat fora de control del govern. Aquesta zona del Sahel s’ha convertit en els darrers anys en el planter de moltes faccions terroristes d'Isis i Al-qaeda.

En aquesta zona es mouen com a casa seva i acaben reclutant a joves de la regió que no tenen altra sortida que: o bé fer un viatge de no retorn cap a Europa, o bé iniciar-se a formar part d’un grup armat que els dona menjar i una motivació vital.

Els terroristes actuen amb total impunitat i sembren el terror per allà on passen. Tot i això, les notícies sobre aquests fets només arriben a Europa o surten publicades a la premsa de Burkina Faso si hi ha “blancs involucrats”. Així, la població burkinesa només s'assabenta de les notícies a través de coneguts, amics o familiars.

Per incrementar la complexitat de la situació, el govern burkinabès ha creat la milícia popular de Voluntaris per la Defensa de la Pàtria (VPD) armant i involucrant així a la població civil en aquesta guerra. Cal sumar-hi, també, la milícia d'autodefensa anomenada Koglweogo que en l'actualitat té molt de poder i prestigi entre la població local i que està acusada de perpetrar crims de venjança contra suposats terroristes. Per últim hi ha l’exercit G5 format per Mauritània, Mali, Burkina Faso, Chad i Níger amb el suport de França i la UE.

Aquestes últimes setmanes hi ha hagut atacs a la zona del Sahel. Entre els darrers, cal fer esment al perpetrat per grups terroristes contra pobles que han proporcionat voluntaris al VPD i que han suposat més de 140 morts en 2 poblacions contigües. Parlem, doncs, de guerra civil silenciada amb milers de morts anuals en atacs terroristes i en accions de combats entre aquestes faccions i els exercits o milícies progovernamentals.

L’altra guerra, la pobresa

A part de la guerra entre guerrilles i grups terroristes el país també viu una guerra silenciosa que mata a poc a poc: l’extrema pobresa. El valor del treball dels burkinesos és pràcticament zero, les condicions laborals són en règim d'esclavitud, sense cap mena de protecció ni dies de festa, amb salaris de misèria que no permeten a les famílies tenir una vida digne, ni tan sols escolaritzar els seus infants, ni anar al metge o pagar medicaments quan ho necessiten. De fet molts nens han de sortir al carrer a treballar per ajudar a les famílies, vulnerant-se el seu dret a l’escolarització. Les condicions d’esclavitud i de mancança constant estan estretament relacionades amb el terrorisme gihadista.