26/11/2018

La Coordinadora d’ONG Solidàries edita el llibre «Drets Humans, drets fonamentals»

El llibre inclou trenta-una veus de l’activisme, la filosofia, el dret o el periodisme, que aporten la seva visió sobre les fites aconseguides, els desencerts i els reptes que implica una declaració amb voluntat universalitzadora, com la dels Drets Humans, i amb un recorregut que el proper 10 de desembre assolirà els 70 anys. La presentació serà el proper dilluns, 3 de desembre, a càrrec de l’economista i activista Arcadi Oliveres

És la primera vegada que la Coordinadora d’ONG Solidàries edita un llibre com a eina de sensibilització.Entre les signatures incloses al llibre destaca la del raper mallorquí Valtònyc, exiliat ara a Bèlgica, i que signa un contundent article sobre la llibertat d’expressió. També hi trobareu l’activista Míriam Hatibi, que es va donar a conèixer a partir dels atemptats de la Rambla de Barcelona, i és autora d’un article sobre la discriminació. Hi ha també signatures gironines com la de la periodista i experta en gènere, Carme Vinyoles, que reflexiona sobre el matrimoni forçat, o la de l’advocat i Degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McGragh, que aprofundeix en la necessitat del reconeixement als nostres drets i a la nostra personalitat jurídica. Per la seva banda, el filòsof i síndic de la UdG Joan Manuel del Pozo, signa el pròleg des del qual demana «una veritable globalització de la justícia».

Són trenta articles d’opinió que malgrat el to crític, i la crida a la necessària revisió i actualització del text, no renuncien a l’esperança que els Drets Humans hi són per garantir la reducció de les desigualtats i per fer un món més just. Al costat dels reptes assolits, els autors i les autores assenyalen algunes de les limitacions amb les quals neix la DUDH: la seva essència declarativa, sense capacitat de coacció, per exemple, la forta empremta occidental en el text, o la no presència dels drets ambientals, donada l’escassa consciència mediambiental que hi havia l’any 48, quan va néixer la declaració.

L’edició del llibre compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Girona, Dipsalut i Òmnium Gironès

ACTE DE PRESENTACIÓ

El llibre serà presentat el properdilluns, 3 de desembre, per l’economista i activista Arcadi Oliveres, en un acte coorganitzat per la Coordinadora d’ONG Solidàries i Justícia i Pau Girona, amb motiu del 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. La presentació es farà a la Casa de Cultura de Girona, a les 7 de la tarda, i comptarà amb una fila zero dels autors i autores.