• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • La Coordinadora d’ONG Solidàries, per un pacte d’acció exterior participatiu i socialment compromès

09/07/2013

La Coordinadora d’ONG Solidàries, per un pacte d’acció exterior participatiu i socialment compromès

Com ens hem de presentar al món? I com hem d'actuar? Com volem que sigui la política pública catalana en l'acció exterior? Volem que Catalunya es projecti de manera ètica, al món? Aquest divendres es presenta al Parlament el PACTE d'ACCIó EXTERIOR per aconseguir que la projecció de Catalunya al món sigui ètica i coherent. Aquest document està impulsat per la societat civil catalana i està obert a les adhesions de les entitats i particulars.

Sobre la cooperació al desenvolupament, el text base del Pacte Exterior diu: «La Cooperació és una de les bases irrenunciables de l'acció exterior. És la que ens situa responsablement, èticament i humanament al món com a país. Treballarem de forma participativa per un món més just i solidari, contribuint així a l'eradicació de la pobresa i a la denúncia de  les causes que l'originen, essent conscients que en totes les actuacions ens ha de guiar el principi de coherència de polítiques i, així, ser conseqüents amb la voluntat solidària del poble de Catalunya àmpliament expressada.» I continua «Per això, en compliment dels compromisos internacionals, considerem que en l'acció exterior de Catalunya  és imprescindible el compromís per treballar,  promoure i ampliar una política pública de cooperació al desenvolupament de qualitat. Una política feta sempre amb un enfocament de drets de totes les persones  i amb un objectiu clar de lluitar contra les desigualtats i les causes que generen empobriment a qualsevol lloc del món, independentment dels interessos geopolítics, geoestratègics o comercials de Catalunya.»

El Pacte és resultat del treball d'un grup de persones de diferents entitats, provinents d'àmbits associatius molt diversos, que arrel dels canvis que s'han vingut donant al país, s'han reunit per reflexionar i estudiar les diferents formes d'incidir en la consolidació d'una acció exterior catalana participativa, compromesa social, nacional i internacionalment. La Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme és una de les entitats participants en el pacte.

D'un primer document que es va finalitzar al gener del 2013 i al que moltes organitzacions s'hi van adherir, ha sorgit ara el  pacte nacional d'acció exterior, que cerca promoure un gran acord de país en el que es plantegen quines han de ser les polítiques públiques d'acció exterior.

Organitzacions socials, entitats, sindicats, partits, Parlament i Govern estan convidats per tal de fer les aportacions pertinents de com èticament Catalunya pot projectar‐se al món. Amb els seus drets i deures. El Pacte està obert a adhesions d'organitzacions i entitats que col∙lectivament volen participaren l'elaboració i ampliació del document. Les temàtiques que hi estan contemplades abasten 8 àmbits d'acció: identitat i cultura, economia, europa social, representació institucional a l'exterior, cooperació al desenvolupament, socioambiental, pau, seguretat i defensa i migracions, emigracions i asil.

Amb l'ànim que es faci extensiu a tots els sectors i al llarg i ample de tot el país, aquest divendres 12 de juliol es presentarà el Pacte al Parlament de Catalunya amb una intervenció davant la Comissió d'Exteriors Unió Europea i Cooperació per tal que el debat de la nova acció exterior tingui en compte les reflexions de les organitzacions socials. La Coordinadora també hi serà present.

Podeu llegir un resum del document al següent enllaç: PACTE EXTERIOR>>