• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • La Coordinadora d'ONG Solidàries també veu positiva la reforma del reglament d'Estrangeria

20/10/2021

La Coordinadora d'ONG Solidàries també veu positiva la reforma del reglament d'Estrangeria

Finalment, ahir dimarts, el Consell de Ministres va aprovar la reforma del reglament d'estrangeria reclamada des de fa temps per les entitats i professionals d'Infància i Migracions, que permetrà millorar la vida dels menors no acompanyats. 

Segons el Ministeri espanyol, la mesura beneficiarà 8.000 menors i uns 7.000 majors de 18 anys que han deixat de tenir la protecció de les administracions. La Generalitat de Catalunya atèn actualment més de 5.000 joves -menors o majors de 18 anys- sense referents familiars. 

La Coordinadora d'ONG SolidàriesGIrona Acull i  Social Project 4.0  se sumen al comunicat impulsat per diverses organitzacions defensores dels drets de la Infància i la Joventut migrant en el què es valora positivament els canvis en el reglament que beneficiaran milers de joves migrants sense referents.

Aquestes organitzacoins i entitats d'Infància i Joventut són les mateixes que fa anys que denuncien les condicions d'un Reglament que «abocava a la irregularitat administrativa i a l'exclusió a milers d'adolescents i joves, als quals la Llei d'Estrangeria, per un altre costat, reconeix ser regulars a tots els efectes». 

En el comunicat, les entitats posen en valor la força de les mobilitzacions i els esforços materialitzats en propostes d'ONG, professionals, del Defensor del Poble i del mateix col·lectiu de joves afectat. Des de feia temps es denunciava que el Reglament no respectava els compromisos internacionals suscrits per Espanya i que no permetria l'acompliment efectiu del «marc normatiu intern, tenint especialment en compte la consideració primordial de l'interès superior del menor.»

La reforma vol donar resposta a les necessitats del nois i noies migrants sense referents, especialment en la seva transició cap a la vida adulta, facilitant que puguin desenvolupar el seu projecte de vida i afavorint «la seva integració duradera i efectiva a la nostra societat, tenint en compte les condicions d'especial vulnerabilitat, per la seva condició d'infància, d'estrangeria i de no comptar amb referents familiars adults en el país.» Així, els menors a partir de 16 anys que arribin sols a Espanya i es trobin sota la protecció de l'Administració estaran documentats passats 3 mesos ( i no 9 com abans) perquè les oficines d'Estrangeria hauran de facilitar-los el permís de treball, igual que el que disposen la resta de joves espanyols. 

Altres canvis són els introduits en la vigència de les autoritzacions de residència que s'allarguen d'1 a 2 anys, i que impediran que els menors tutelats perdin el permís de residència en fer els 18 anys. I per aquells joves que no estiguin treballant en el moment que toca renovar el permís, les condicions es flexibilitzen i es tindran en compte els informes de les entitats que acreditin que els noies o noies són dins de programes d'integració social i laboral, i acreditin disposar de mitjans de vida. Fins ara els menors havien d'acreditar tenir uns 2.000 euros mensuals d'ingressos i ara només n'hauran d'acreditar 480 i podran venir d'ajuts socials. 

Les entitats creiem que «s'impulsarà la inserció sociolaboral de milers de joves d'entre 18 i 23 anys» que hagin estat sota la protecció del Sistema Públic de Protecció de Menors en algún moment durant els últims 5 anys. Tot i així, ens preocupa el destí d'aquells nois i noies que no podran acollir-se als beneficis que impulsa la reforma del Reglament perquè tenen alguna causa pendent o algun antecedent penal derivat, en alguns casos, de l'estat d'abandonament en que l'Administració els va deixar, i també, el dels joves i adolescents que mai van poder accedir al Sistema de Protecció de menors per no poder acreditar l'edat.

Les entitats queden a l'espera de la publicació al BOE del document definitiu per acabar de valorar-ho.