11/05/2016

La crisi de les persones refugiades, al nou Pla anual de Cooperació

La setmana passada la Generalitat va aprovar el pla anual de cooperació al desenvolupament català, amb una dotació pressupostària de 13 milions d’euros: 9 a executar pels diferents departaments del Govern, i 4 per a l’Agència Catalana de Cooperació (ACCD). El pla busca un perfil alt en matèria de treball per la pau i la seguretat humana i posa el focus en la crisi de les persones refugiades a la Mediterrània.

El full de ruta de la cooperació catalana continua apostant per un enfocament estratègic de gènere i drets humans, però ara també inclou el foment de la sostenibilitat i la seguretat humana. Els canvis es fan, segons la Generalitat, per adaptar-se al nou context global derivat « de la crisi dels refugiats i dels nous mapes de pobresa i exclusió». A banda de l’agreujament de la crisi de les persones refugiades a la Mediterrània, d’entre els canvis i les noves tendències que motiven aquest retoc en l’orientació del pla anual, s’apunta l’aparició de nous actors com la Xina i l’Índia, la permanència de situacions greus i estructurals o la desigualtat creixent.

El pla també inclou com a objectiu la participació del Govern a les agendes globals de desenvolupament, l’enfortiment de les capacitats dels actors de la cooperació i la creació d’una cooperació de país. El Pla anual de Cooperació és el principal instrument programàtic i d’orientació política de què disposa el Govern per desplegar, anualment i en accions concretes els compromisos fixats en el Pla director de cooperació 2015-2018, aprovat l’any passat.

Pel que fa a la crisi de les persones refugiades a la Mediterrània, des de la Generalitat es manifesta la voluntat d’actuar-hi directament.  I No tan sols parla d’abordar l’emergència humanitària derivada del desplaçament de gairebé 5 milions de persones, sinó que es persegueix un paper actiu de Catalunya “en la prevenció del conflicte i en el treball per la seva resolució.” Així, aquest 2016 ja s’ha iniciat un treball amb els països mediterranis més afectats pel desplaçament de persones de Síria: el Líban, Turquia i Jordània.