18/10/2022

La despesa militar mundial supera els 2 bilions de dòlars

Fundipau ha presentat la traducció al català i castellà del resum de l'Anuari SIPRI 2022 sobre armaments, desarmament i seguretat internacional. En aquesta edició es destaca, entre d'altres dades, que per primera vegada la despesa militar mundial ha superat els 2 bilions de dòlars.

En l’edició del 2022, l’anuari destaca que la despesa militar mundial el 2021 va superar els 2 bilions de dòlars per primera vegada amb un increment del 0,7 % respecte de l’any anterior. Així, es va arribar als 2,113 bilions de dòlars, el 62% del qual va ser gastat per cinc països: els Estats Units, la Xina, l’Índia, el Regne Unit i Rússia.  D’altra banda, l'anuari també apunta que les vendes de les 100 principals empreses d’armes van continuar creixent malgrat els efectes de la pandèmia. Un rànking que lideren les empreses armamentístiques dels EUA, seguides de les xineses.

Pel que fa a les transferències internacionals de grans armes, les importacions van créixer a estats d’Europa, Àsia Oriental i Oceania, i les exportacions dels Estats Units i França van augmentar de manera substancial en el període 2017–21.

Finalment, en relació amb l’armament nuclear, l’informe preveu que els arsenals nuclears creixeran mentre els estats continuen modernitzant-los. Malgrat la disminució global del nombre d’ogives nuclears fins arribar a les 12.705 actuals, els països amb aquest armament van seguir modernitzant els seus arsenals ignorant el fet que des del 22 de gener del 2021 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears està en vigor.

L’anuari de l’Stockholm International Peace Research Institut, reconegut arreu del món per polítics, diplomàtics, periodistes, docents i estudiants, és una font d’informació i anàlisi autoritzada i independent sobre armes, desarmament i seguretat internacional. Analitza l’evolució en matèria de seguretat internacional, armes i tecnologia, despesa militar, comerç d’armes i producció d’armament, així com els conflictes armats i la seva gestió, juntament amb les iniciatives per controlar les armes convencionals, nuclears, químiques i biològiques.