21/01/2022

La Fundació Espigoladors i el mitjà digital Crític, Premis Solidaritat 2021

La Fundació Espigoladors és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2021, que concedeix l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC a persones i entitats destacades per la seva tasca en favor dels drets humans. La menció especial mitjans de comunicació ha estat per al mitjà digital Crític.

La Fundació Espigoladors treballa des del 2014 per l’aprofitament alimentari, mitjançant la pràctica mil·lenària de l’espigolament i d’aquesta manera garanteix l’accés a una alimentació sostenible i saludable. Amb aquest guardó es distingeix el seu "treball en favor del dret humà a l’alimentació". 

Actualment, una tercera part dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries. A la vegada, a Catalunya i a la resta de l’estat espanyol prop d’un 25 % de la població viu en situació de pobresa, amb dificultats per accedir a una alimentació saludable i a oportunitats laborals. Davant d’ aquesta realitat, la Fundació Espigoladors va néixer el 2014 per donar resposta a tres reptes socials: reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a l’alimentació saludable i sostenible i generar oportunitats laborals per a col·lectius en risc d’exclusió social. Per això organitza recollides d'aliments sense sortida comercial, però perfectament comestibles, i els canalitzen cap a entitats socials per facilitar l’accés a una alimentació saludable de persones en situació de vulnerabilitat. Per altra banda, a través de l'obrador propi situat al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, elabora les conserves vegetals es im-perfect® a partir de fruites i verdures imperfectes o que provenen d'excedents. Alhora, l'obrador esdevé un espai d'inserció sociolaboral per a persones en risc d'exclusió social.

En l'àmbit de comunicació, s'ha guardonat el mitjà digital Crític "per exercir un periodisme compromès amb els drets humans." Crític és un mitjà especialitzat en periodisme d’investigació, impulsat el 2014 per una cooperativa de periodistes, amb la voluntat d’incorporar al mapa mediàtic una capçalera centrada en informació de context, reposada i al servei d’una ciutadania lliure i informada. 

L'acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà al Parlament de Catalunya pròximament.