01/06/2015

La ILP d’Habitatge entra al Parlament amb 143.380 signatures (juny 2015)

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que van impulsar el juliol del 2014 la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC va entrar al Parlament de Catalunya el passat dijous 28 de maig amb 143.380 signatures, més del triple de les necessàries. Els promotors de la proposta de llei demanen que es tramiti de forma urgent i es pugui aprovar en el termini d’un mes.

Tots els grups polítics han donat el seu suport a la iniciativa, excepte CIU i el PP. Per obtenir la majoria necessària perquè s’aprovi en el termini d’un mes, falten els vots de dos diputats d'aquests grups polítics. Per això, els seus promotors han enviat cartes als diputats i diputades convergents i populars amb l’esperança que, com a mínim, dos d’ells trenquin la disciplina de vot en aquesta qüestió. En canvi, la tramitació d’urgència serà possible perquè només s’hi oposa el Partit Popular.

Amb el suport de l’ANC, la Taula del Tercer Sector, una institució que engloba 4.000 entitats de Catalunya, i els Bombers de la Generalitat, la ILP recull mesures per arribar a acords entre els consumidors i les entitats financeres en cas d’impagament de la hipoteca, o l’obligació de les administracions de garantir el dret d’accés a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas de persones en situació de vulnerabilitat. També inclou el lloguer forçós a persones o unitats familiars en situació de vulnerabilitat durant un mínim de tres anys en els habitatges en mans d'entitats financeres i agències associades, fons d'inversió i entitats de gestió d'actius que romanguin en desús o infrautilitzats de manera injustificada durant dos anys.

Els impulsors han engegat el “Comptador de la vergonya” que anirà indicant el nombre de desnonaments i talls de subministrament que es produeixin fins que el Parlament aprovi la proposta. Una mesura per exercir pressió que mostrarà de forma quantitativa la problemàtica de l’habitatge a casa nostra. A més, també estan elaborant un informe per avaluar el nombre i grau d’afectació d’aquestes persones que donaran a conèixer el proper 18 de juny. Actualment, calculen que cada dia hi ha 43 desnonaments i 433 talls de subministraments bàsics.

Després de 4 mesos de recollida de firmes, ‘escraches’ i reivindicacions, les tres organitzacions han aconseguit les signatures necessàries i la implicació de 70 municipis que han aprovat la moció de suport a la iniciativa.