14/09/2015

La lluita contra la fam

La setmana passada l’Oficina de Cooperació de l’UdG va presentar l’exposició “The Family Meal. Què ens uneix?” a la Facultat de Dret de Girona. En l'acte, un representant del Programa Mundial d’Aliments (PMA) de Nacions Unides -autora de l'expo juntament al Departament d’Ajuda Humanitària de la Comissió Europea- va exposar com lluita aquesta organització de l'ONU contra la fam.

Quan fa pocs mesos tremolava el Nepal deixant un panorama desolador, el PMA ja estava treballant sobre el terreny facilitant aliments a 20.000 persones. En tan sols un mes, es va aconseguir atendre a mig milió de persones. Aquesta capacitat de reacció del PMA és una mostra de la seva dimensió: es tracta de l'Agència més gran de planeta i actualment, per exemple, proporciona aliments a 20 milions de nens i nenes a escoles, o a persones que, a canvi dels àpats, treballen en projectes de desenvolupament.

Les dades de la fam són esfereïdores. Malgrat els avenços aconseguits amb els Objectius del Mil·leni, encara avui 805 milions de persones pateixen fam. És a dir, que una de cada vuit no té aliments suficients per viure de forma saludable i activa. La majoria són dones. Així, la fam constitueix un dels principals riscos per a la salut de tot el món, més que la SIDA, la malària i la tuberculosi juntes. Entre les causes de la desnutrició, destaquen els desastres naturals, els conflictes, la pobresa, la manca d’infraestructura agrícola i la sobreexplotació del medi ambient.

Precisament, per contribuir a l’ajuda de les persones que pateixen aquesta situació, el Programa Mundial d’Aliments treballa en diversos programes i projectes per tractar d’oferir seguretat alimentària. I ho fan des del suport nutricional (facilitant aliments nutritius) posant molt d'èmfasi en dones embarassades i infants menors de 2 anys, així com l'alimentació escolar, però també donant suport als agricultors amb pocs recursos.

Durant la presentació de les fotografies, també van intervenir el vicerector de Política Internacional, Jörg Zimmer, i el director de Representació de la Comissió Europea de Barcelona, Ferran Terradelles. Podeu visitar aquesta exposició del PMA -amb fotografies de Chris Terry- fins al 28 de setembre a l’Espai de relació de la Facultat de Dret,  La mostra forma part de la  commemoració de l’Any Europeu del Desenvolupament.