14/09/2022

La Pau, tema escollit per a la II edició dels Premis Antònia Adroher

La Coordinadora d’ONG SolidàriesÒmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya a Girona convoquen la segona edició dels Premis Literaris Antònia Adroher i Pascual de Narrativa i Poesia Escolar. La temàtica escollida enguany és el Dret a la Pau (ODS 16). FOTOS: Marc Sureda

Les bases d’aquests premis es publiquen avui 15 de setembre i el termini per a presentació d’obres finalitzarà el 10 de febrer del 2023.

Aquests guardons literaris tenen com a objectiu la sensibilització en temes socials i la promoció de l’ús literari del català als centres. La convocatòria inclou dues modalitats -la narrativa i la poesia- i s’adreça a l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de les comarques gironines.

Des de les entitats impulsores, es busca la complicitat dels centres educatius gironins, ja que seran qui preseleccionin un màxim de 5 treballs per categoria i modalitat entre l’alumnat dels seus centres. Totes les persones premiades rebran un diploma i un val de 30 euros per bescanviar en qualsevol de les llibreries indicades. Els centres participants, per la seva banda, rebran un diploma de reconeixement i podran optar a 3 premis especials si amplien amb d’altres activitats, el treball sobre el Dret a la Pau.

Els treballs premiats, a més, es recopilaran en una publicació que es farà arribar a les persones premiades i a tots els centres participants. Podeu consultar aquí, el llibre amb els treballs guardonats l’any passat.

En la primera edició, es van presentar un centenar d’obres de 15 centres educatius de la demarcació gironina.

CONSULTEU LES BASES >>

Qui era Antònia Adroher i Pascual?

Antònia Adroher i Pascual (1913-2007) va ser una mestra i política gironina. Va estudiar a la Normal de Girona i va ser mestra a l’escola d’Ultramort (Baix Empordà). Estava afiliada a la UGT i va ser membre fundadora del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista). Durant la Guerra Civil, i amb 23 anys, va esdevenir la primera dona regidora de l’Ajuntament de Girona on va fer una gran tasca en el camp educatiu. El 1939 va marxar a l’exili i, després de passar per diversos camps de concentració, va establir-se a França. Adroher i Pascual va rebre diversos reconeixements per la seva tasca pedagògica, entre els que destaca la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. La seva ciutat natal, Girona, la va homenatjar donant el seu nom a un carrer i una biblioteca.

 

Fotos: Marc Sureda