09/05/2010

La policia reté a Barajas una de les participants de la Festa del Comerç Just

La policia de l'aeroport de Barajas va retenir, divendres passat, durant deu hores, la nicaragüenca Lucila Blandón, una productora de cafè que havia estat convidada als actes inaugurals de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, de Barcelona. Blandón havia d'oferir aquella mateixa tarda una xerrada sobre gènere i comerç just. La intervenció de la diplomàcia espanyola, una trucada de l'Ajuntament de Barcelona, així com divereses gestions fetes pels organitzadors, SETEM, van permetre que la dona pogués abandonar les dependències policials al vespre. Lucila Blandón va arribar a Barcelona l'endemà i, tot i que es van haver d'anul·lar les xerrades que tenia previstes per divendres i dissabte, continuarà amb el seu calendari programat de trobades fins que torni a casa el proper dia 19. (Foto: Xavier Domènech / Regió7)

Lucila Blandón és una de les convidades que arriben a Catalunya per donar suport i participar en la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica d'enguany. És una petita productora de cafè nicaragüenca i membre del "Movimiento de Mujeres Flores del Café", que s'ha convertit en un referent en la lluita pel reconeixement dels drets de la dona dins de la seva comunitat.

El passat divendres 7 havia d'arribar a Barcelona, procedent del seu país, després de fer escala a Madrid. La policia duanera de l'aeroport de Barajas però, la va retenir al·ludint que els seus papers no estaven en regla per entrar a Espanya. Durant les primeres hores es va témer que pogués ser reenviada a Nicaragua. La intervenció de la diplomàcia espanyola, una trucada de l'Ajuntament de Barcelona i l'enviament per fax de nova documentació per part de SETEM a la policia de Madrid, van fer que als voltants de les vuit del vespre, Blandón pogués abandonar les dependències policials. Després de fer nit a Madrid i anul·lar els actes que tenia programats, va arribar a Barcelona l'endemà a la tarda.

El seu calendari d'activitats programades continuarà tal i com estava previst.