26/06/2022

La política de fronteres de la Unió Europea causa més de 30 assassinats a Melilla

Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries volem mostrar la nostra ràbia i dolor pels fets ocorreguts a la frontera sud, quan milers de persones han intentat entrar a Melilla. L'actuació policial marroquina i espanyola ha deixat, novament, un rastre vergonyant de mort i dolor, i de vulneració de Drets Humans. Podeu llegir el nostre comunicat.

Aquest 24 de juny s’ha produït un intent de creuar la tanca fronterera a Melilla per part de centenars de persones, la majoria d’elles subsaharianes, de les quals només 133 han arribat a la ciutat autònoma i que posteriorment han sigut portades a la comissaria de la Policia Nacional espanyola.La resta de persones, han sigut brutalment atacades per la policia marroquina, fet que ha provocat el trasllat a l’hospital de desenes d'elles, ferides, i la mort d’almenys 37.

En aquest episodi, la Guàrdia Civil també ha participat de manera acarnissada, agredint els que ha aconseguit passar, deixant entrar a territori espanyol a gendarmes marroquins per seguir atacant i duent a terme “devolucions en calent”, pràctiques totes elles enregistrades i per tant demostrables. Parlem, doncs, d’una nova massacre racista a les portes d’una Europa indigna i vergonyant, que aquest cop s’ha cobrat, de moment, 37 vides.

Aquests fets són conseqüència directa de les polítiques migratòries i d’asil de la Unió Europea. Unes polítiques criminals que impedeixen les vies legals i segures i obliguen les persones a saltar les tanques o a llançar-se al mar precàriament com a úniques alternatives per tal d’assolir un futur millor, i que alhora no es responsabilitzen de provocar des d’Europa les causes que porten a la migració. Aquestes polítiques externalitzen a tercers països, com Marroc, Turquia i Líbia, la feina bruta dels estats europeus, com s’ha demostrat un cop més. En aquest cas, cal remarcar que el president espanyol Pedro Sánchez ha trigat molt poques hores a agrair públicament al Marroc “l’extraordinari treball de les forces de seguretat marroquines”.

Davant d’aquest episodi, que no és quelcom nou, però sí que suposa una nova pujada d’intensitat en la vulneració dels Drets humans, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries de comarques gironines exigim:

  • que es garanteixi la protecció i la integritat física de les més de 1.000 persones que no han pogut creuar la frontera.
  • la no devolució a territori marroquí de les persones que han aconseguit arribar a l’Estat espanyol. Cal garantir-ne l’atenció adequada complint el procediment legal vigent, i facilitar-ne l’accés a la sol·licitud de protecció internacional.
  • el reconeixement i la solidaritat cap a les víctimes. Cal posar nom a les, a hores d’ara, 37 persones assassinades com a exercici de reparació (les ONG a territori asseguren que poden ser moltes més).
  • una repulsa ferma del govern espanyol i voluntat política per canviar les polítiques migratòries, que garanteixin els Drets humans de totes les persones i la seva vida en comptes de la mort. Cal una pressió des d’Espanya per tal que la Unió Europea modifiqui les polítiques de fronteres i les col·laboracions en matèria de “seguretat” d’aquesta amb tercers països, com Marroc, Turquia i Líbia, així com un gir cap a una política internacional basada en els Drets humans i no els interessos comercials i geopolítics. I cal que l’Estat espanyol deixi de ser un aliat del règim autoritari del Marroc.
  • l’establiment de vies legals i segures que garanteixin el dret a la lliure circulació de totes aquelles persones que només busquen assolir un futur millor per a elles i per a les seves famílies.

Des del dolor per les víctimes i l’energia de la indignació, mostrem el nostre més profund rebuig a les polítiques de mort que en aquest nou episodi han assassinat a més de 30 persones. I emplacem públicament a totes les entitats socials, partits polítics i institucions gironines a rebutjar la política migratòria del govern espanyol, auspiciada per la UE, que tan sols comporta dolor i patiment.

Davant d’aquesta situació, la Coordinadora d’ONG Solidàries de comarques gironines s'ha sumat a la concentració convocada per la plataforma Girona Acull (fotos), aquest dilluns 27 de juny a la plaça del Vi de Girona.