19/10/2020

La setmana pel Desarmament

En l’actualitat, hi ha uns 640 milions d’armes petites i lleugeres al món, una per cada deu persones, fabricades a més de 90 països. El proper dia 24 d'octubre comença la Setmana del Desarmament, coincidint amb la data d’aniversari del naixement oficial de les Nacions Unides. Una setmana que té com a objectiu reavaluar les estratègies que s’estan fent en matèria de desarmament al món. Foto: Oxfam Intermón

I és que s'estima  que per cada pistola, metralladora o revòlver que es destrueix, se'n creen 10 més. Així, tot i que fa sis anys que va entrar en vigor el Tractat sobre el Comerç d'Armes, la compra i venda d'armament -un negoci molt lucratiu- ha continuat a l'alça. Entre els anys 2014 i 2018, dos països europeus -França (en tercer lloc) i Alemanya (en el quart)- s'han situat entre els cinc principals exportadors d’armes al món. 

El problema no radica exclusivament en la indústria armamentística de cada país, sinó també en la convicció de molts habitants del món que aquestes polítiques i eines són necessàries per a garantir la nostra supervivència.

El negoci de les en armes en xifres:

El valor total del comerç mundial d’armes s’estima en gairebé 100.000 milions de dòlars (SIPRI)

Els EUA van ser els responsables del 36% de la despesa militar mundial l’any 2018

Els cinc importadors més importants durant el període 2014-2018 van ser: Aràbia Saudita, Índia, Egipte, Austràlia i Argèlia.

 

El cost humà:

Fa 3 anys es va observar un augment dràstic en el nombre de morts violentes al món, gairebé sis centes mil persones. Les regions més afectades per la violència armada mortal es troben a Amèrica del Sud i Central i el Carib.

 

El Tractat del Comerç d'Armes

El 2 d’abril de 2013 el Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA) va rebre el suport de 153 països en la votació que es va celebrar a la seu de Nacions Unides a Nova York. Només la República Popular Democràtica de Corea, Iran i Síria, van votar-hi en contra. Hi van haver també, 23 abstencions.

Gràcies a la coalició Armes Sota Control, que representa a més de 100 organitzacions de la societat civil i que treballa a 120 països, es va fer possible regular el comerç d’armes i municions convencionals mitjançant l’establiment d’aquest Tractat jurídicament vinculant. Aquest any 2020, les entitats que formen part d'Armes Sota Control al nostre país (Oxfam Intermón, Greenpeace, FundiPau i Amnistia Internacional), després d’analitzar la informació sobre exportacions d’armes de 2018 i 2019, han demanat al Govern espanyol que suspengui de manera immediata les exportacions d’armament a l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Israel, per ser una violació de la legislació vigent i exposar-se a ser còmplice de la comissió de crims de dret internacional en els Territoris Palestins Ocupats (en el cas d’Israel), el Iemen, Síria o Líbia, on operen grups armats secundats pels saudites i EUA.