19/05/2015

La solidaritat ciutadana eclipsa el compromís polític

La crisi i les retallades en polítiques de cooperació han provocat un gran impacte en el sector de les ONGD espanyoles. No obstant això, el compromís ciutadà s’ha mantingut i, fins i tot, ha augmentat. Actualment, les ONG espanyoles per al Desenvolupament tenen presència a 110 països d’arreu del món, principalment a Amèrica Llatina i Àfrica, i compten amb un capital humà de 1,9 milions de persones. Així s’extreu de l’informe del Sector de les ONGD, elaborat i presentat per la Coordinadora d’ONG per al Desenvolupament-Espanya (CONGDE). 

L’estudi desgrana les dades relatives al 2013 i assenyala que aquestes organitzacions han aconseguit mantenir l’ajuda humanitària i donar suport a prop de 35 milions de persones vulnerables. L’informe, a més, destaca la continuïtat de les persones associades a les ONG que mantenen la seva col·laboració, així com l'augment d'un 7,5% del voluntariat.

Però no tot són dades positives. Malgrat l'esforç ciutadà, l'escàs compromís polític ha deixat petjada. Des del 2010 fins al 2013, les ONGD han patit una disminució del 40% dels ingressos, passant de 811 milions d'euros a 479. Fruit d'això, han desaparegut una vintena d'ONG de la CONGDE i, al mateix temps, més de la meitat dels projectes de cooperació i desenvolupament.

Referint-se a les xifres anteriors, la presidenta de la CONGDE, Mercedes Ruiz Giménez, ha manifestat que "la retallada en polítiques socials, entre elles la cooperació, no és una solució a la crisi, sinó tot el contrari", i ha afegit que "comptar amb polítiques públiques que protegeixin les persones, els seus drets i el planeta és l'única manera de sortir de les múltiples crisis que estem vivint".