• Inici>
  • Actualitat>
  • Notícies>
  • La trobada entre Zapatero i Kagame indigna els familiars dels espanyols assassinats a Rwanda

06/07/2010

La trobada entre Zapatero i Kagame indigna els familiars dels espanyols assassinats a Rwanda

Una representació formada per familiars de les víctimes i el seu advocat, polítics i membres de la Coordinadora d'ONG Solidàries es van trobar amb el sotsdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco, el passat dia 5, per tal d'expressar la seva sorpresa i indignació per la propera trobada de José Luis Rodríguez Zapatero amb el president de Rwanda, Paul Kagame. Francisco es va comprometre a transmetre el contingut d'aquesta entrevista a la Presidència, així com a fer arribar al seu destinatari la carta escrita per les famílies. D'altra banda, el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel també s'ha adreçat al president espanyol a través d'una carta demanant que replantegi la seva decisió.

El president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero i el president de Rwanda, Paul Kagame, copresidiran la la comissió que ha de revisar el grau de compliment dels Objectius del Mil·leni, el proper mes de setembre a Nova York. Kagame, a més, ha estat convidat a Madrid el proper 16 de juliol en una reunió prèvia a aquesta trobada. Cal recordar que els tribunals espanyols han imputat Kagame per la seva participació directa en crims internacionals comesos contra víctimes catalanes, espanyoles, rwandeses i congoleses entre els any 1990 i 2002.

La decisió de Zapatero d'acceptar la copresidència d'aquesta iniciativa dels Objectius del Mil·leni ha indignat les famílies dels nou catalans i espanyols que van ser assassinats a Rwanda i la República Democràtica del Congo. Les famílies, que encara no han estat mai rebudes pel president espanyol, fan públic el seu rebuig i la seva sorpresa perquè Zapatero, en canvi, sí hagi decidit convidar i rebre una persona imputada per genocidi i crims de guerra.

El passat 5 de juliol, Josep Mª Bonet i Gemma Valeri (representants de la Coordinadora d'ONG de les comarques gironines), Martí i Núria Vallmajó (germans d'en Joaquim Vallmajó, assasinat a Rwanda el 26 d'abril de 1994, en nom propi i en representació de les famílies de les nou víctimes espanyoles a Rwanda i RD Congo), Francesc Canet (vice-alcalde de l'Ajuntament de Figueres), Jaume Homs (alcalde de l'Ajuntament de Navata) i Jordi Palou-Loverdos (representant legal de les famílies de les víctimes, dels Ajuntaments de Figueres, Navata, Manresa, Tremp i Sevilla), van mantenir una entrevista a la seu de la Subdelegació del Govern espanyol amb el sotdelegat Francesc Francisco, per tal d'expressar la seva sorpresa i indignació. Francisco es va comprometre . Francisco es va comprometre a enviar la carta de les famílies al seu destinatari a fer arribar a la Presidència el contingut de l'entrevista.