01/10/2021

La UdG vol reduir un 50% les emissions de carboni el 2030

La Universitat de Girona (UdG)  ha aprovat el nou Pla d’ambientalització, un full de ruta per aconseguir que la institució redueixi un 50 per cent les emissions de carboni el 2030.

El principal objectiu del document actual és orientar “les polítiques relatives als espais i a les activitats de la UdG perquè siguin conseqüents amb l’emergència de reduir les emissions de carboni un 50 % el 2030”. El Pla està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i actualitza l’anterior Pla d’ambientalització.

Segons la mateixa UdG, actualment la petjada de carboni de la universitat gironina és de 16.500 tones de CO2, i la mobilitat suposa al voltant del 90 % de les emissions totals de l’activitat. Per això, un dels majors reptes del nou pla és la reducció dels desplaçaments individuals amb vehicle privat. D’entre d’altres accions, també es preveu la producció d’energia a partir de fonts renovables així com la reducció de l’actual consum que se'n fa. També s’aposta per una “dràstica” reducció i gestió dels residus.

El pla es desplega en tres àmbits: emergència climàtica, vida al campus, i formació i sensibilització, d’on parteixen vuit línies d’actuació, que són la base del desplegament d’accions “reals i factibles”, segons afirma el delegat del rector per al Territori i la Sostenibilitat, Jaume Feliu. Parlem de la mobilitat, l’energia, l’inventari d’emissions, el pressupost de carboni, el consum i la gestió de residus, la gestió d’espais, la formació per a la sostenibilitat i la comunicació ambiental.

El nou Pla d’ambientalització ha estat redactat aprofitant les diferents experteses de la comunitat universitària i ha comptat amb la implicació de diferents departaments. L’estiu del 2019 la UdG va aprovar una declaració d’emergència climàtica que de fet, és el punt de partida de la revisió que s’ha fet ara del Pla d’ambientalització vigent per adaptar-lo a les noves i urgents necessitats socials i ambientals.

La UdG se situa en el lloc 91 de les 912 universitats analitzades en el rànquing internacional GreenMetric (2020) sobre gestió ambiental i és segona, en l’àmbit català.