09/12/2020

La Xarxa pels Drets Socials es reactiva

Actualment som enmig d'una greu pandèmia i de l'esclat també d'una crisi energètica i del medi ambient, mai viscuda abans. Per fer front als reptes que tenim al davant, la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona (XDS Girona), es reactiva i ho fa amb una acció-denúncia el proper dijous 10 de desembre, a les 11 del matí, davant la subdelegació del Govern espanyol, a Girona.

La crisi del 2008 va ser el foc que va avivar la coordinació de moltes de les entitats que defensen els drets socials a Girona i a Salt. Aquella crisi causada pel sistema capitalista, l'han pagat les classes populars i també les que es creien classes mitjanes, amb pèrdues significatives en tots els aspectes de la vida.

Hem patit retallades i privatitzacions en àmbits claus com la sanitat i l'educació; la manca i la precarietat en el treball, la degradació dels drets laborals i l'aprimament de la protecció social de qui no té feina o de qui la feina no permet viure dignament; el malbarament dels recursos públics que a causa de la corrupció política han servit per rescatar bancs i han acabat a butxaques privades; els desnonaments i l'espoli de l'habitatge ara en mans dels fons voltors i la banca, i la impossibilitat de tenir accés a l'habitatge per part de cada vegada més i més persones. Per si fos poc, l'Estat ha regalat diners públics als mateixos bancs que van ser directament responsables del desastre i que ara estan en procés de concentració de capital.

"Tot plegat ens porta cap al col·lapse", diuen des de la XDS Girona i és per això que cal estar organitzades. "Les entitats que formem part de la Xarxa de Lluita pels Drets Socials des dels seus inicis hem entès que és importantíssima la nostra reactivació com a actiu unificador de les lluites en tots els àmbits."  En aquest sentit, la plataforma s'ha reorganitzat i ha ampliat la seva base social i aquest dijous, presentaran públicament la seva reactivació i les primeres accions que emprendran.

Dret al treball,  dret a la protecció social, dret a l’habitatge, dret a l’educació i la cultura, dret a la salut, dret al medi ambient, dret a la participació i dret al propi cos, són els principals eixos d'acció de la XDS Girona. I el dret a l'habitatge centrarà la primera acció d'aquesta nova activació de la plataforma. Serà el proper dijous 10 de desembre, Dia dels Drets Humans: una acció que tindrà per objectiu reclamar al govern de l'Estat Espanyol, a totes les administracions, als responsables polítics de tots els nivells i als responsables del sistema judicial, l'aturada indefinida i immediata dels desnonaments on hi hagi grans tenidors implicats, que les administracions assumeixin alternatives habitacionals dignes quan els habitatges siguin de petits propietaris, i que els habitatges en mans de fons voltors, bancs i altres grans tenidors es posin de forma urgent i indefinida a disposició de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

També s'estan preparant accions en diversos àmbits com la sanitat, l'educació o el treball, al llarg de l'any 2021.