22/10/2019

Lectures per a la convivència

Calma, diàleg, perseverança, desobediència, noviolència, justícia i injustícia... Aquestes són algunes de les paraules i conceptes que aquests dies sovintegen a les converses al carrer, a casa, a les aules o a la feina. Però realment estem parlant del mateix quan les pronunciem? Des del CeDRe hem recollit algunes lectures que poden ajudar-vos a fer-vos una visió crítica i constructiva, a replantejar-vos els conceptes dels que estem parlant els darrrers dies i a construir ponts a partir d’una convivència real a les nostres ciutats i pobles. 

Els hem recollit a "recursos destacats" que teniu a l’apartat CeDRe del web. Però aquí també us deixem algun exemple:

Per a joves desobedients: Cuaderno de ejercicios de desobediencia civil,

Enfront d'un sistema que ens porta  a un atzucac, a sacrificar-nos a nosaltres i al nostre entorn per a profit d'uns quants privilegiats, és urgent aprendre de nou a desobeir. Aquest quadern ajuda a “fer memòria” a aquelles persones que un dia van desobeir, i dona pautes sobre la desobediència per a qui tot just comença a aprendre’n.

Defender a quien defiende. Leyes mordaza y criminalización de la protesta en el Estado español, lectura en profunditat.

Primer van ser les retallades en drets econòmics, socials i culturals i després, per fer callar als que es van negar i es neguen a conformar-se, es van impulsar mesures repressores per desarticular el dret a protestar criminalitzant i reprimint la protesta i els manifestants.

Alliberem-nos de la violència i la passivitat, lectura en profunditat

Conèixer i actualitzar les teories i les eines que han fonamentat moltes de les experiències d’alliberament viscudes des dels anys 70, pot enriquir les inquietuds i la capacitat de canvi que estem vivint en la que podem anomenar segona transició. Aquesta guia és un modest compendi d’una selecció de documents sobre teoria i pràctica de l’estratègia i l’acció noviolenta, procedents de diferents i significatius centres, pensadors i activistes dels moviments per la pau i la noviolència.

Per a infants:

Calma, un llibre per parlar-ne amb la menudalla.

La Dora i en Jan són dos bons amics que un dia s'enfaden. Llavors estan molt enfadats i molt tristos i no poden pensar en res més que en el que els ha fet enfadar. Però abans d'explotar, cadascun a la seva manera busquen la calma i la troben.... I es troben.

La Justícia i la Injustícia, un llibret senzill per infants

Un quadern per pensar on imatges i exemples quotidians ajuden als nois i noies a entendre conceptes sovint complicats de visualitzar, comprendre i compartir.