12/03/2021

Les ONGD catalanes de territori gironí es reuneixen amb el conseller d’Exteriors

El president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Jan Millastre, i el vicepresident, Lluís Puigdemont, s’han reunit aquest dijous, 11 de març, amb el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i el Director General de Cooperació, Manel Vila.

En la reunió s’han abordat diverses qüestions que preocupen especialment les entitats solidàries de la demarcació de Girona, com és el compromís del mateix conseller i el Govern amb el 0,7 per a la cooperació, o també amb la defensa del Poble Sahrauí. Són moltes les poblacions catalanes agermanades amb els campaments de persones refugiades, les daires, o amb vincles amb la població sahrauí.

Una altra demanda de les ONG gironines és que el nou Model de Cooperació i Educació pel Desenvolupament que s’està treballant – i en el qual com a Coordinadora estem implicades i compromeses-  reculli la sensibilitat i visió de totes les entitats en un sentit ampli. És a dir, que inclogui també la realitat de les entitats que no tenen tantes possibilitats d’accedir a les ajudes que ofereixen les administracions com les grans ONG i que queden lluny, per pura lògica geogràfica, dels llocs de poder i de presa de decisió del país.

En aquest sentit, s’ha tornat a reivindicar la Coordinadora d’ONG Solidàries com a l’interlocutor legítim de l’àmbit solidari gironí, un teixit associatiu molt ric (com ho demostra l’orígen saltenc del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament) i amb especificitats pròpies, que no poden ser representades per altres entitats de segon nivell desconnectades d’aquesta realitat. Parlem, per exemple, i entre moltes altres peculiaritats, de la diversitat i riquesa d’entitats de codesenvolupament a tot el territori gironí que precisa del seu reconeixement amb una línia d’actuació específica dins la cooperació catalana, donats tots els beneficis que aporta tant al Sud com al Nord.

Una altra reclamació històrica que s’ha dut avui a la Generalitat és la necessitat d’implementar mesures per fer que els fons destinats a la cooperació catalana no es quedin tots a les grans ONG de Barcelona i la seva àrea metropolitana

Per la seva part, el conseller Solé ha reiterat el compromís del Govern català amb la territorialització de la política de cooperació al desenvolupament.