10/06/2013

Llocs que es mereixen una escapada

La proposta de La Guerrilla Comunicacional no és una guia de viatges, sinó una nova sèrie de treballs audiovisuals sobre llocs que, al seu parer, mereixen ser visitats. I sobretot, per motius ideològics. La primera destinació proposada és Orgòsolo, a l'illa de Sardenya. Aquesta petita població «sorprèn per tenir un dels aparadors muralistes més importants d'Europa.», diuen des de La Guerrilla. FOTO: La Guerrilla Comunicacional

L'activitat muralista Orgòsolo va començar el 1969 quan va aparèixer al centre, un mural d'un clar matís polític: un mapa d'Itàlia amb un signe interrogatiu al punt de la Sardegna, que volia donar a entendre l'escàs interès que el govern tenia per l'illa. L'obra va ser realitzada per un anarquista provinent de la península anomenat Giancarlo Celli. Després d'aquesta primera experiència l'activitat muralista es va intensificar, generant un singular i inconfusible estil pictòric.

El 1975, Francesco Del Casino, professor d'educació artística a l'escola mitjana d'Orgòsolo, convida els seus alumnes a la celebració del 30 aniversari de la Resistenza antifeixista. Per tal de deixar un rastre de treball que pugui perdurar en el temps, el professor va suggerir als seus estudiants transferir aquestes qüestions des del paper a les parets de les cases.

La protesta és l'aspecte distintiu dels murals d'Orgòsolo. Realitzats en un període de forta conflictivitat política, representen un testimoni històric de denúncia de les injustícies socials a tot el món, del colonialisme i de les guerres absurdes.  La temàtica també és variada: de la denúncia política a la mostra de la història de l'illa, del problema quotidià com l'emigració o el problema dels pastors a la descripció dels elements culturals i tradicionals de l'illa.

En el següent reportatge realitzat per la guerrilla, podreu veure els murals pels seus carrers i fins i tot podràs arribar a sentir veus de grans personatges de la història.

 

Informació elaborada per La Guerrilla Comunicacional