19/02/2019

Manifest: La Coordinadora d’ONG Solidàries se suma a la vaga general

L’assemblea de la Coordinadora d’ONG Solidàries sempre ha estat a favor del Dret a Decidir. Per a nosaltres, es tracta d’un dret humà fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans i en d’altres articulats de tractats internacionals ratificats per Espanya, com el Pacte pel Drets Civils i Polítics.

Respectant totes les opcions polítiques –que pertanyen a l’àmbit individual de cadascú-, considerem que el dret a decidir forma part dels principis de l’acció solidària. És per això que al nostre Codi Ètic, d’obligat compliment per a les entitats solidàries que en formen part, sempre hem defensat “la democràcia com a sistema polític i social”, alhora que promovem “els esforços per fer-la cada dia més real i participativa.”

Des de l’inici del procés, i molt especialment el darrer any, la ciutadania catalana està patint una reculada preocupant en els seus drets. Aquestes continuades violacions dels drets polítics i civils tenen dues dates molt clares: la violència dels cossos policials l’1 d’octubre de 2017 per aturar la voluntat democràtica de la ciutadania, i el 12 de febrer d’enguany, amb l’inici d’un judici injust als responsables polítics del referèndum. Les persones processades no tenen cap garantia que es faci justícia ni que es respectin els seus drets fonamentals, com ja hem vist amb la presó preventiva i els trasllats diaris al Tribunal Suprem en unes condicions humiliants.

Avui hem de parlar de vulneració del dret a la llibertat, del dret a la seguretat personal i a l’absència de tortura i tractes inhumans o degradants, del dret a la igualtat davant la llei, del dret a un procés just i equitatiu, del dret a la defensa processal i penal i a la tutela judicial efectiva, del dret a la llibertat d’expressió, del dret d’opinió, del dret de recepció o comunicació d’informacions, del dret de reunió i del dret de participació política, tal com recull molt bé l’informe publicat fa poques setmanes per l’Associació Catalana pels Drets Civils, i elaborada pel mediador i advocat acreditat per actuar davant la Cort Penal Internacional de La Haia, Jordi Palou-Loverdos.

L’Estat espanyol no escolta ni ha escoltat cap de les recomanacions que li han fet els observadors internacionals, entitats de reconegut prestigi que defensen els drets humans, ni d’altres organismes internacionals.

Per tot plegat, ens sumem a la convocatòria de vaga d’aquest dijous 21 de febrer. Permetre que un poble decideixi i voti, no és delicte i amb aquest judici –sense garanties pels processats i processades- es malmeten profundament les bases de qualsevol estat democràtic. Defensem el diàleg i el pacte com a forma de resolució dels conflictes i, en aquest cas, per a un conflicte polític cal una solució política no pas una solució judicial.

Dijous vinent, abaixarem persianes i sortirem al carrer a defensar els nostres drets. Amb el nostre tancament, volem donar tot el nostre suport als presos i preses polítiques que ara són jutjats a Madrid per permetre un referèndum.

Cal sortir al carrer a defensar els nostres drets! Parlem de Drets i Democràcia!

DRETS HUMANS, TOTS, PER A TOTHOM I A TOT ARREU