17/11/2021

Menys fronteres i més Drets Humans

Davant la greu situació de vulneració dels Drets Humans a milers de persones acorralades a la frontera entre Bielorússia i Polònia, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries exigim protecció internacional i el compliment urgent d'aquests drets. Podeu llegir el comunicat que hem emès avui.

MENYS FRONTERES I MÉS DRETS HUMANS

Milers de persones continuen bloquejades i a la intempèrie, a la freda regió fronterera entre Bielorússia i Polònia, sense que la Unió Europa prengui les regnes de l’obligada protecció internacional i lluiti de manera real pel respecte dels Drets Humans de totes les persones que intenten creuar fins a Europa, fugint de situacions d’extrema vulnerabilitat.

Una vegada més, la frontera europea -ara és aquest tram, i abans ho han estat el de Turquia amb Grècia o el del Marroc amb Espanya-, s’ha convertit en un plató de televisió des d’on uns i altres s’espolsen les responsabilitats davant una greu crisi humanitària. I un cop més, la resposta de la Unió Europea és decebedora, completament desconnectada dels seus principis fundacionals.

La Unió Europea intenta mirar cap a un altre costat sense reconèixer que el benestar europeu es basa, en bona part, en la misèria, l’espoli i la desestabilització intencionada dels països d’origen d’aquests milers de migrants.

No s’hi valen les excuses per desatendre les persones -moltes d’elles nens i dones, provinents d’Iraq, Síria, l’Afganistan, Camerun o la RD del Congo- que posen en risc la seva vida per deixar enrere situacions de guerra o d’extrema vulnerabilitat! Europa ha d’actuar i ho ha de fer ja!

Som davant d’una Polònia que no està deixant arribar l’ajuda humanitària ni l’assistència mèdica a les persones que la necessiten. Tampoc hi deixa entrar els periodistes. I què diu Europa? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, promet augmentar l'assistència a Polònia, Lituània i Letònia per vigilar les fronteres i sancionar les companyies aèries que estan participant en el tràfic de persones.

Davant aquesta situació, des de la Coordinadora d’ONG Solidàries EXIGIM QUE:

-La Unió Europea faci un gir de 360º en les seves polítiques migratòries i passi de l’externalització per a la defensa de les fronteres a garantir vies legals i segures per a totes aquelles persones que durant el seu trajecte, busquen refugi i protecció internacional. Amb l’establiment de vies segures s’eliminarien les situacions de maltractament, explotació, tortura i mort que pateixen durant el camí, i que impacten doblement en les vides i els cossos de les dones i les nenes.

-La Unió Europea sigui escrupolosa amb el compliment dels Drets Humans dins i més enllà de les seves fronteres, tant com ho és amb el compliment de les obligacions econòmiques dels països membres.

-Es creïn corredors humanitaris per donar cobertura a l’emergència humanitària que ha esclatat a la frontera bielorussa. S’ha de garantir aliments i el dret a l'assistència sanitària de tots els infants i la resta de persones que estan acorralades en aquest espai fronterer.

-S’elimini el nou Pacte Europeu de Migració i Asil i es permeti la lliure circulació de les persones.

-Es posi fi a la signatura d'acords amb tercers països que no respecten els drets humans, i en especial als acords milionaris que la UE paga per externalitzar les seves fronteres (com ho fa amb el Marroc o Turquia).

- L’aprovació del reglament de la Llei d’asil 12/2009, ja que és l’eina que podria posar en marxa diversos instruments per facilitar vies legals i segures d’accés a l’Estat espanyol.

-La mobilització del municipalisme de forma real i efectiva a favor de l’acollida, del dret d’asil i la defensa de les vies legals i segures, i, en coherència, que plantegi polítiques d’acollida (serveis socials, educació, habitatge, salut) als municipis respectius.

 

Drets Humans, tots, per a tothom i a tot arreu!

Girona, 17 de novembre de 2021