14/06/2021

Més arsenals nuclears i més moderns

Els caps d’Estat i de govern dels 30 països membres de l'OTAN debaten, aquest dilluns 14, sobre el futur de l’Aliança, la seva agenda 2030 i diversos aspectes relacionats amb els actuals reptes de seguretat, a més de temes d’organització interna. FOTO: ICAN

Des de Fundipau alerten que, malauradament, no està previst que avancin cap a l’eliminació d’una de les principals amenaces que en aquests moments afronta la humanitat: el risc de l’ús d’armament nuclear. 

Justament avui, l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet públiques les noves dades sobre armament nuclear al món*. Les xifres indiquen que a l’inici del 2021, el nombre estimat d’armes nuclears desplegades en forces operatives va créixer fins les 3.825, i d’aquestes, al voltant de 2.000 —gairebé totes de Rússia i els EUA— es van mantenir en un estat d’alerta operativa alta, a punt per a ser usades. D’altra banda els nou països amb armament nuclear posseïen conjuntament unes 13.080 armes nuclears i inverteixen en la seva modernització. Una sola d’aquestes armes ja és fins a 100 vegades més potent que les que es van llançar sobre Hiroshima i Nagasaki.

D’altra banda, la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears ha publicat un informe on calcula que els 9 països amb armes nuclears van gastar 72.600 milions de dòlars (137.000 dòlars per minut) el 2020, en plena pandèmia, 1.400 milions més que l’any anterior. Uns recursos que s’haurien pogut invertir en material hospitalari, personal mèdic, recerca i atenció a les persones afectades pel virus i les seves conseqüències.

L’entrada en vigor, el gener d’aquest any, del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN) després d’anys de mobilització i accions de la societat civil representa un pas molt rellevant per avançar cap a l’eliminació d’aquestes armes. Ara el repte és aconseguir que el major nombre possible de països, entre els quals els membres de l’OTAN, s’hi sumin per tal que sigui realment efectiu.

De moment ja l’han signat 86 països i 54 l’han ratificat. Però el seu suport popular va molt més enllà i  arriba de centenars de parlamentaris, de més de 400 ciutats (entre les quals Girona, Barcelona, Tarragona, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Granollers) de la ciutadania (el 89 % de la població de l’Estat espanyol dona suport al TPAN), de la comunitat científica i d’exministres i ex-alts dirigents d’organismes com la mateixa OTAN, entre els quals Javier Solana, o els exministres Ana Palacio i Carlos Westendorp.

Des d’ICAN s’ha publicat un Informe adreçat a l’OTAN amb motiu de la cimera de Brussel·les, amb arguments perquè es converteixi en una “Aliança no-nuclear” i la no dependència de les armes nuclears.

Informació extreta del web de Fundipau.