08/04/2014

Més de 350 persones passen per la 2a edició pel Fòrum Social Català a Girona

La segona edició del Fòrum Social Català a Girona que s’ha celebrat aquest dissabte 5 d’abril a la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG va aplegar més de 350 persones al llarg de tot el dia en unes 35 activitats articulades sobre tres eixos: els drets cívics i socials, les lluites i les alternatives al capitalisme. Un cop estigui enllestida, es passarà les conclusions de la relatoria final, a totes les persones que hi han participat.

En aquesta edició, que ha doblat el nombre d’entitats participants a l’edició anterior (2010), les activitats que van tenir més èxit de públicvan ser les xerrades de Gerardo Pisarello sobre els processos constituents i la del periodista de la revista Cafeambllet, Albano Dante, sobre el negoci de la sanitat. Altres temes que van despertar especial interès entre els assistents van ser el canvi de model energètic, els silencis mediàtics, la reforma de la llei de l'avortament o el tràfic de dones i l’explotació sexual.

Algunes de les principals conclusions, recollides en una relatoria final pels periodistes Manel Mesquita, Pau Lanao i Irene Casellas són idees transversals en els debats i les xerrades de cadascun dels eixos plantejats:

Pel que fa als drets socials, es fa patent una clara reculada dels drets socials bàsics (educació, sanitat, habitatge) i en d'altres, menys evidents (com el dret a la informació). Una idea transversal a totes les activitats és que la crisi està servint per desmantellar el sector públic.

Pel que fa a les lluites, hi ha un element comú: que aquestes són raonables i esperonades pel context actual, que empodera la col·lectivitat a defensar els seus drets com el dret a l’habitatge digne, l’accés a l’aigua, el dret al propi cos, disposar d’una educació i una sanitat pública i de qualitat o els drets laborals.

Finalment, pel que fa a les alternatives al model econòmic imperant, es constata que estan naixent per posar en valor la proximitat i el treball en xarxa, en un clar procés d’autoorganització ciutadana. En aquest sentit, les cooperatives es perfilen com un dels models d’alternativa econòmica més reeixits en molts àmbits (energètic, de consum, d'inserció laboral, etc.).

El proper cap de setmana (11, 12 i 13 d'abril) el Fòrum Social Català tindrà continuïtat a Barcelona.

El FSCAT Girona als mitjans de comunicació:

Televisió de Girona >>

Punt Avui >>

Diari de Girona >>

Eldimoni.com >>

Els Àlbums de Fotos del FSCAT:

ACTIVITATS MATÍ >>

ACTIVITATS TARDA-VESPRE >>