Coincidint amb el Dia per l’Erradicació de la Discriminació Racial, SOS Racisme va presentar ahir l’informe sobre l’estat del racisme a Catalunya. Un document que torna a assenyalar els abusos i les agressions per part dels cossos de seguretat pública, com la tipologia més nombrosa d'episodis racistes, seguint la tendència dels últims 8 anys. Destaca, a més, l'augment d'agressions i discriminacions entre particulars, així com el creixement del discurs d'odi, especialment a les xarxes socials. Foto: Mani contra el racisme (2016)
Els casos atesos per SOS Racisme responen a la següent tipologia:
29% agressions i abusos de cossos de seguretat pública
23% agressions i discriminacions entre particulars
17% discriminació en serveis privats
10% discurs d'odi
8% discriminació en l'accés als drets socials
8% discriminació laboral
4% agressions i abusos de seguretat privada
1% agressions d'extrema dreta
És el primer cop que s'inclou la categoria "discurs d'odi", com a tipologia diferenciada ja que fins ara quedava inclosa en la d'Extrema Dreta i en algunes ocasions a la de Mitjans de Comunicació. L'entitat va decidir diferenciar-ho, motivats «per la reiteració i la rellevància que tenen aquestes situacions allà on es donen: als mitjans de comunicació, a les xarxes socials, en el discurs polític... i en molts altres espais que esdevenen altaveus d'aquestes idees contribuint a que siguin visibilitzades i reproduïdes.» En aquest sentit, SOS Racisme alerta que la popularitat actual del concepte de «delicte d'odi» és contraproduent per a les víctimes de racisme: «s'oblida que es tracta d'una eina específica que hauria d'estar enfocada a la protecció dels col·lectius que pateixen discriminació.», diuen.
L'informe assenyala la indefensió de les víctimes de racisme motivada per la manca de d'eines en la prevenció, la denúncia i l'eradicació del racisme. Segons l'entitat, aquesta indefensió desemboca en quatre escenaris: la no denúncia, la no resolució del conflicte racista, el canvi de papers que converteix les víctimes en acusades, i la mala conceptualització del delicte d'odi.
El SaiD va néixer fa 25 anys i des d'aleshores ha atès a més de 9.000 persones.Us podeu descarregar l'informe digital o comprar-lo, com a manera de donar suport.