24/04/2017

Més despesa militar

L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha presentat les noves dades respecte la despesa militar del 2016, que creix un 0,4% respecte el 2015 i se sitúa en els 1.686 bilions de dòlars al 2016. 

La despesa militar de l’Amèrica del Nord ha experimentat el seu primer increment des del 2010, mentre que la despesa a l’Europa occidental va créixer per segon any consecutiu, en bona part per la creixent percepció d'amenaces. Per contra, als països petroliers, en general, aquesta partida ha disminuït. Aquesta disminució respon, segon investigadors del SIPRI, a la caiguda dels ingressos pel petroli i els problemes econòmics associats, relacionats amb el descens del preu del cru. 

Per països, la major despesa militar l'hem de situar, un any més, als EUA, seguida de la Xina i Rússia. En el cas de l'Aràbia Saudita que ocupava el tercer lloc d'aquest rànking, passa a ocupar el quart lloc, amb una caigua d'un 30% en la despesa militar, tot i la seva implicació continuada en les guerres de la regió.

La despesa militar a l’Europa occidental va créixer per segon any consecutiu i es va incrementar un 2,6% el 2016. Hi va haver augments en tots els països menys en tres. Itàlia va ser el país amb el creixement més notable: l’11% entre el 2015 i el 2016.

Les dades s'han fet públiques coinicidint amb què la Campanya Internacional sobre la Despesa Militar organitza 10 dies mundials d'acció. A Barcelona, aquest dimarts Colin Archer, de l’International Peace Bureau parlarà de militarisme.

Informació extreta del web de FundiPau