14/10/2020

Neix Tectònic, un festival de cinema social

Tectònic és un festival de festivals. I és que amb el repte de sacsejar pantalles i consciències, malgrat la COVID-19, vuit festivals de cinema social de Catalunya s'han unit en aquesta iniciativa.

Són el festival Panòptic de Mataró, l'Inclús. Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, el Clam. Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, el Protesta, el Salut, Drets, Acció, el Terra Gollut, el Festival de Cine y Derechos Humanos de Barcelona i la Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani de Catalunya. Vuit festivals que proposen una programació col·lectiva de llargmetratges de crítica social i d’activitats paral·leles dissenyades "per alimentar el debat i construir discurs crític. Explicar la realitat des d’una diversitat de mirades, sensibilitzades totes elles.".

La programació inclou doncs una quinzena de pel·lícules de crítica socialde procedència nacional i internacional, que es podran seguir per la plataforma Filmin, del 22 d'octubre a l'1 de novembre. Un programació virtual que anirà acompanyada d'activitats paral·leles que volen ser espais de reflexió en un moment especialment convuls, sacsejat per l'actual pandèmia, i que es podran seguir pel canal Youtube del festival, si bé algunes també es faran de manera presencial. "Apostem clarament per sumar i per no competir en temps difícils per a tothom.", diuen els i les representants de Tectònic. Una iniciativa a prova de confinaments, amb un format pensar per reforçar el concepte de xarxa territorial i comunitat.

D'entre els documentals, destaquen títols com Cholitas, la història de cinc dones indígenes bolivianes que protagonitzen una expedició única a la muntanya més alta d'Amèrica, com a símbol de l’alliberació i del seu empoderament,  16 shots, sobre el racisme estructural als Estats Units, o Châo, sobre el Mel Moviment dels Treballadors Sense Terra al Brasil. L'abonament a Filmin per veure tot el festival costa 7 euros.

Pel que fa a les activitats paral·leles, hi podreu seguir una conferència amb Helena Maleno sobre la defensa de la vida a la frontera Sud, una tertúlia sobre el Dret a la Salut o un debat sobre el racisme policial a casa nostra, entre d'altres.