19/10/2017

Neix un nou col·lectiu per coordinar les mobilitzacions pacífiques

Una dotzena d'entitats s'ha unit per fomentar la cultura de pau i estendre la no violència en les mobilitzacions que aquests dies estan tenint lloc a Catalunya. Si bé les mobilitzacions han tingut fins ara un caràcter eminentment pacífic, el col·lectiu En Peu de Pau considera vital seguir treballant-hi perquè ho continuin essent.

L'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural és "una provocació que traspassa de nou les línies vermelles democràtiques i busca respostes que generin una espiral de violència.", segons diuen a la presentació de la nova plataforma. És per això que una dotzena d'entitats amb experiència en les mobilitzacions ciutadanes no violentes consideren important reforçar i ampliar aquesta cultura de mobilitzacions en clau de pau.

En Peu de Pau vol  "consolidar i estendre les pràctiques de resposta civil pacífiques i no violentes, davant la retallada de drets i llibertats ciutadans. Articular equips socials actius, en el marc de futures mobilitzacions, que ofereixin coordinadament un aixopluc de seguretat, calma i tranquil·litat i mantinguin el caràcter no violent, a partir de qui ja hi està treballant."

Davant d'accions com les que ahir van dur a un grup d'extrema dreta a tallar la Diagonal, obligant els conductors a cridar "Viva España" per poder passar, el grup creu que "caldrà gestionar també les tensions que ja han generat i seguiran generant grups provocadors d’extrema dreta".

En Peu de Pau, ha de cobrir quatre necessitats: 1) Generar un espai de coordinació i de generació de discurs comú sobre la resposta pacífica i no violenta, des de l'autoritat moral dels qui hi han treballat a fons i també dels actors que estan jug ant un rol central en les mobilitzacions. 2) Fer que també esdevingui un espai de coordinació operativa dels diferents col·lectius que poden contribuir a una millor organització i a mantenir el to no violent en aquestes mobilitzacions. 3)  Posar a disposició de tothom les accions de formació i els recursos sobre acció pacífica i no violenta. 4) Establir una acció de comunicació (basada en les ja existents) que difongui tot allò relacionat amb les tres anteriors.

De moment, ja han publicat el decàleg #LaNOviolènciaéslanostraforça amb consells per enfortir les mobilitzacions no violentes. En Peu de Pau el conformen entitats i col·lectius que ja fa temps que participen en mobilitzacions, que n’organitzen o que donen suport a iniciatives pacifistes. Així, hi participen col·lectius de bombers, FundiPau, el Centre UNESCO, Universitats per la República, Casa Nostra Casa Vostra, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la Intersindical, la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge, col·lectius d'agents rurals, col·lectius de pagesos, el CIEMEN i els Comitès de Defensa del Referèndum.