27/02/2012

No amb el meu mòbil!

Aquests dies, Catalunya està pendent del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil i als mitjans de comunicació es posa molt d'èmfasi en destacar una xifra meravellosa, sobretot ara que estem immersos en un periode de recessió: 275 milions d'euros que deixaran els i les assistents a aquest congrés. La Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo (RDC) aprofita per recordar-nos que alguns dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils estan tacats de sang i impulsa la campanya «No amb el meu mòbil».

«La part més important dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils prové de les mines situades a l'est de la RDC. El món occidental està comprant els anomenats minerals del conflicte i per aquest motiu finança una guerra civil que, segons les organitzacions de drets humans, és la més sagnant de la Segona Guerra Mundial. Durant els darrers 15 anys el conflicte ha costat la vida de més de 5 milions de persones, més de 300.000 dones varen ser violades. La violència continuarà mentre grups armats puguin finançar la seva guerra particular venent minerals.», diuen des de la campanya. El mineral més cobejat és el coltan les reserves del qual es troben majoritàriament a la RDC.

A partir del 27 de febrer es posa en marxa la campanya NO AMB EL MEU MÒBIL! que vol denunciar la manca de responsabilitat corporativa i de transparència de les empreses transnacionals i donar a conèixer la situació d’injustícia que pateix la població congolesa. La campanya vol recollir suports i demanar a les empreses que participen al congrés «més transparència en la cadena de subministrament dels recursos naturals, i que es comprometin a no utilitzar el coltan explotat il·legalment per a la fabricació dels aparells de telefonia mòbil; i ajudar a impulsar, dins l’Estat espanyol i la UE, una regulació com la que se està elaborant al Congrés dels EUA .»

DÓNA SUPORT A LA CAMPANYA>>

INFO CAMPANYA>>

El Col·lectiu Rets també denuncia el Mobile World Congress>>